10% din transplanturile hepatice realizate în România sunt realizate la copii. Prof. dr. Vlad Brașoveanu: „ Pe lista de așteptare sunt cel puțin 500 de pacienți!”

Șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic a Spitalului Clinic Fundeni, prof. dr. Vlad Brașoveanu a vorbit în exclusivitate la Medika TV despre operațiile de transplant hepatic, realizate în cadrul unității medicale în care își desfășoară activitatea. În prezent în țara noastră există două centre  de transplant hepatic și al treilea ar putea fi deschis la Cluj. 

Invitat în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, difuzată la Medika TV, prof.dr. Vlad Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic a Spitalului Clinic Fundeni, a explicat care este situația transplanturilor hepatice realizate în țara noastră. Estimările profesorului arată că 10% dintre aceste intervenții chirurgicale sunt la copii.

„În registrul de cazuistică am văzut că suntem la numărul 97 de transplanturi pediatrice în această perioadă. Pare poate un număr mic, dar pentru România este un număr impresionant şi cu atâtea vieţi salvate din peste 1.200 de transplanturi în total, transplantul pediatric reprezintă aproape 10 la sută din totalul transplanturilor. Un procent de 10 la sută reprezintă şi transplantul hepatic de la donator viu”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Braşoveanu. 

În momentul de față, pe lista de așteptare sunt peste 500 de pacienți care așteaptă să primească un ficat nou. Tocmai de aceea este nevoie de înființarea unui al centru de transplant hepatic, în țara noastră. Acesta ar trebui deschis la Cluj.

„Lista de aşteptate, în România, este foarte mare. În momentul de faţă pe lista de aşteptare de la Fundeni sunt cel puţin 500 de oameni care aşteaptă un telefon. Mai sunt în jur de 50 de pacienţi pe lista de la Iaşi unde există cel de-al doilea centru de transplant hepatic din România şi care chiar dacă este la început, la Iaşi se  parctică transplantul heoatic de 6-7 ani, dar în această perioadă au fost salvaţi şi acolo în jur de 60-70 de oameni şi este foarte important ca în următoarea perioadă să apară un nou centru de transpant şi anume la Cluj pentru că Clujul este un important centru universitar şi merită să fie pe harta transplantului hepatic. ” a mai spus prof.dr.Vlad Brașoveanu. 

 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea