25 aprilie a fost declarată Ziua mondială de combatere a malariei de către OMS

Începând cu anul 2007, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 25 aprilie drept Ziua mondială de combatere a malariei. Scopul vizează evidențierea progreselor făcute pentru prevenirea și controlul acestei afecțiuni.

Controlul malariei, prin prevenție, reprezintă una dintre prioritățile Organizației Mondiale a Sănătății. Totul deoarece multe state din lume încă se confruntă pe scară largă cu această afecțiune. Anul acesta, potrivit OMS, s-a înregistrat cea mai gravă epidemie de malarie, generată de trecerea ciclonului tropical „Freddy”.

Datele OMS că o soluție pe termen lung pentru stoparea evoluției bolii o reprezintă vaccinurile. În 2021, a fost aprobat primul vaccin împotriva malariei, fiind imunizați pese 650 de mii de copii. Anul acesta, Ghana a fost prima țară din lume care a autorizat un nou ser, dezvoltat de Universitatea Oxford.

O altă serie de date statistice date publicității de către OMS arată că, în ultimii doi ani, la nivel mondial s-au înregistrat peste 247 de milioane de cazuri de malarie. Cele mai expuse sunt femeile însărcinate din Africa Subsahariană, în timp ce Europa de Vest raportează 10 mii de cazuri anual.

Malaria este o boală infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes