95% din cazurile de cancer la sân sunt vindecabile, dacă sunt diagnosticate la timp. Mamografia detectează ce medicul nu poate simți la palpare

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei din România. Peste 12.000 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an, unele dintre ele în stadii avansate. Deși este un tip de cancer tratabil și vindecabil, dacă este descoperit în stadiu incipient, majoritatea femeilor nu își fac regulat ecografii mamare sau mamografii, investigații care ar putea să le salveze viața.

Noduli mamari, îngroșări ale sânilor care pot să nu fie dureroase, un mamelon retractat (dacă nu este în mod normal așa), înroșirea pielii sânului, un pliu al tegumentului sânilor sau, modificări ale conturului sânilor sunt semne care pot să sugereze un cancer de sân, dar care adesea trec neobservate. Este adevărat că nu toți nodulii care apar la sân sunt canceroși, dar ei trebuie investigați cu atenție de către medici.

Chiar dacă nodulul este cea mai frecventă manifestare a cancerului de sân, mai sunt și alte formațiuni moi, nedureroase, rotunjite care ar putea fi de natură canceroasă. Și ele trebuie observate, însă numai investigațiile medicale pot oferi informații relevante despre tipul de formațiune sau leziune prezentă, iar medicii buni de la MedLife vă pot îndruma spre investigațiile cele mai potrivite în funcție de vârstă și istoricul medical.

Mamografia poate depista leziuni suspecte de mici dimensiuni

Mamografia este esențială în cazul femeilor cu vârsta peste 40 ani, fiind considerată metoda de elecție în depistarea neoplaziei mamare, în special la sânii cu structură predominant adipoasă. Este un examen radiologic al sânilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, care nu pot fi detectate prin palpare.

Cu ajutorul mamografiei, care folosește doze mici de radiații, medicii pot detecta cancere în fază incipientă, crescând considerabil șansele de vindecare. 75% din femeile cu cancer mamar incipient se recuperează complet

La mamografie se pot detecta cu precizie tumorile, indiferent de dimensiuni, se pot observa creșterile anormale de țesut mici și limitate la canalele de lapte din sân

Aproape 4000 de românce și-au pierdut viața în anul 2020 din cauza cancerului de sân. Cum poate reduce mamografia riscul de deces din cauza acestui tip de cancer? Prin depistarea precoce. Cancerul mamar poate fi tratat cu succes în 95% din cazuri, dacă este descoperit la timp, atunci când tumora este mică și celulele maligne nu au apucat să se răspândească spre ganglionii limfatici vecini.

Mamografia poate fi indicată și femeilor sub 40 de ani, care au antecedente de cancer mamar în familie (una sau două rude de gradul I, știut fiind că aproximativ 10-15% dintre cazurile de cancer de sân sunt moștenite, femeilor cu vârsta peste 35 de ani, care prezintă simptome precum: noduli palpabili, indurație (întărirea sânului), secreție mamelonară, modificări tegumentare, deformări, retracție tegumentară sau mamelonară, durere mamară persistentă, ganglioni axiali palpabili sau orice alte modificări în structura sânului, dar și femeilor sub 40 de ani care au efectuat o ecografia mamarăcare indică o modificare suspectă.

Mamografele de ultimă generație emit doze de radiații foarte mici

Diferența între mamografie și ecografie mamară este că prima se realizează cu ajutorul razelor X, iar cea de-a doua se bazează pe ultrasunete, de aceea sunt femei care preferă ecografia, de teama iradierii. Dar aparatura imagistică a avut o evoluție de necontestat în ultimii ani, astfel că mamografele folosite în prezent folosesc doze de radiații cât mai mici de 0,1 – 0,4 milisieverti. Așadar, riscul de iradiere este extrem de mic, însă trebuie specificat că mamografia este contraindicată în sarcină.

În cazul în care rezultatele mamografiei ridică îngrijorări, medicul poate indica și alte investigații suplimentare, printre care ecografia mamară – care poate arăta dacă un nodul are consistență solidă sau dacă este un chist cu conținut lichid, RMN mamar – dacă se suspectează prezența mai multor tumori sau dacă rezultatele altor tehnici imagistice nu sunt suficient de clare, o biopsie a țesutului recoltat din tumoră care se efectuează cu ajutorul unui ac, de obicei ghidat prin ecografie (sau uneori prin mamografie sau RMN, în cazul în care tumora nu se poate vedea cu ajutorul ecografiei) pentru a asigura faptul că țesutul pentru efectuarea biopsiei este recoltat din regiunea adecvată din sân.

MedLife deține cea mai mare rețea de servicii private la nivel național, dotată cu 15 mamografe (București, Ploiești, Cluj Napoca, Târgoviște, Brașov, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamț, Bacău), 23 de RMN-uri, 195 de ecografe în unitățile din întreaga țară, astfel că pacientele pot beneficia de standardele unui sistem medical de talie internațională, cu aparatură de ultimă generație și medici buni specializați pe zona de imagistică medicală.

Bibliografie

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-mamar-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/pregatirea-pentru-investigatii-imagistice/pregatire-pentru-mamografie

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/mamografie/intrebari-frecvente

https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf

Clinica Mayo. Ghidul Sănătății Familiei. Ediția a treia. Complet revizuită și adăugită.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes