Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, le-a transmis, joi, studenților români și străini participanți la deschiderea Congresului “Medical International Conference for Students” (MEDICS), organizat la București, un mesaj de încurajare pentru continuarea pregătirii teoretice și a cercetării și după încheierea studiilor, iar pe tinerii conaționali i-a îndemnat să rămână în țară pentru a beneficia de serviciile lor ca medici.
“Până la urmă, medicina este o profesiune în care învățarea și cercetarea de cele mai multe ori sunt necesare până la sfârșitul carierei și singurul mesaj este să continue (n.r. — studenții) și în măsura în care lucrurile se vor îndrepta în România, chiar dacă nu așa de rapid cum ne-am dori noi, să se gândească că există o conștiință profesională, pe de o parte, și un alt tip de conștiință care să fie națională, în așa fel încât în România să putem să beneficiem de serviciile tinerilor medici la început, iar ulterior de cele ale specialiștilor cu experiență, care vor deveni în următorii zeci de ani”, a spus Rafila.
El a adăugat că este de apreciat faptul că studenții la medicină din România au avut o inițiativă care s-a concretizat într-un congres care se află la cea de-a doua ediție și care aduce studenți care urmează medicina în România și în alte țări.
“Înțeleg că din cei 650 de participanți, circa 150 sunt din alte țări. E un lucru important pentru că, de fapt, acum construim încrederea în calitatea profesională a viitorilor medici din România și faptul că ei doresc, pe de o parte, să organizeze astfel de conferințe, iar pe de altă parte, sunt atrași de partea științifică, de cercetare, garantează faptul că tânăra generație de medici va reuși să ducă mai departe prestigiul țării românești, să ne ofere nouă tuturor servicii de calitate, ceea ce ne dorim cu toții”, a subliniat profesorul.
La rândul său, dr. Conny Kopp-Scheinpflug, conf. univ. la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, a arătat că încearcă să transmită studenților entuziasmul pentru cercetare, pentru astfel de proiecte, “pentru că în medicină acest lucru se pierde pe drum”, să-i stimuleze să facă mai mult în această direcție.
Mihai Stancu, student în anul VI la Universitatea “Carol Davila” din București și reprezentant al Grupului Studenților Mediciniști cu Activitate Științifică, organizatorul acestui congres, a spus că manifestarea reunește, pentru al doilea an consecutiv, la București, studenți la medicină și la facultățile de biologie, chimie și politehnică de pe patru continente, în scopul de a-și împărtăși munca de cercetare.
Potrivit vorbitorului, conferințele vor fi urmate în următoarele trei zile de workshop-uri pe toate specializările medicale, studenții având posibilitatea să-și aleagă tema.
La congresul de anul acesta participă 650 de studenți din România, Franța, Germania, Marea Britanie, Serbia, Ucraina, Cehia, Polonia, Italia, Republica Moldova, Georgia, dar și din Orientul Mijlociu, Africa sau India.
Cosmin Țîrdea, student în Anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, a spus că este participant și voluntar în Departamentul de logistică al organizării manifestării.
“Sunt 20 de conferințe și 62 de workshop-uri, care vor avea loc pe parcursul următoarelor trei zile, duminică fiind ultima zi. Au fost programate workshop-uri suplimentare pentru că cerința este foarte mare, iar acest lucru ne-a impresionat. Poate la anul voi reuși să vin cu ceva care să și prezinte interes. Mă interesează în special ramura de cardiologie”, a mai spus Țîrdea.
Lucrările Congresului se desfășoară în intervalul 30 martie — 2 aprilie.
Sursa: AGERPRES