Viitorul în sănătate înseamnă inovare, prevenţie, soluţii de e-health, a declarat marţi consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, care consideră că nu se poate vorbi despre performanţa în acest domeniu fără a avea în vedere şi aspectul financiar, întrucât cele două ”nu pot fi disociate”.
“Preocuparea în zilele noastre este aceea de a asigura sustenabilitatea sistemelor de sănătate prin asigurarea accesului la servicii de sănătate, calitate pentru toţi la toate vârstele. Practica ne arată însă că niciun sistem de sănătate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea prin alocări eficiente ale resursei financiare este una comună, indiferent că vorbim de sisteme de tip Beveridge sau Bismarck ori de sistemul american. (….) Nu putem vorbi de performanţa unui sistem de sănătate fără a avea în vedere şi aspectul financiar, pentru că, fără îndoială, cele două nu pot fi disociate. Dovadă stau mai toate sistemele de măsurarea a performanţei. (…) Viitorul în sănătate înseamnă inovare, prevenţie, soluţii de e-health”, a afirmat Păun, în cadrul unei conferinţe organizate de Institutul Aspen.
Potrivit acesteia, preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene poate fi o oportunitate pentru România, iar succesul se poate fundamenta “pe efortul comun şi sinergia” tuturor actorilor din sistem.
“Pentru că vorbim de viitor acest lucru include şi momentul care se apropie cu paşi repezi, şi anume preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Mandatul României nu va fi unul uşor dat fiind contextul definit pe de o parte de alegerile pentru Parlamentul European şi implicit de proiectarea unor noi direcţii, iar pe de altă parte de economiile care se impun inclusiv pentru domeniul sănătăţii şi care vizează în esenţă reducerea poverii bolilor netransmisibile. Întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic şi cu îmbătrânirea populaţiei, iar aceste aspecte, dincolo de alte implicaţii pe alte domenii, sunt inter-conectate cu indicatorii stării de sănătate precum speranţa de viaţă, natalitatea, mortalitatea, fertilitatea, accesul la servicii şi adaptarea serviciilor de sănătate pentru persoanele vârstnice, precum şi resursa umană din sănătate. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene poate fi o oportunitate pentru ţara noastră, iar succesul se fundamentează pe efortul comun şi sinergia tuturor actorilor din sistem”, a arătat Diana Păun.
Şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis un mesaj, care a fost prezentat de secretarul de stat Cristian Grasu. Potrivit ministrului, România se confruntă cu provocări legate de schimbările demografice şi de nevoia de a asigura resursele necesare în sănătate pe termen mediu şi lung.
“Acest lucru poate fi realizat doar cu implicarea tuturor actorilor cu responsabilităţi în asigurarea sănătăţii – specialişti, cercetători şi nu în ultimul rând industria care poate furniza soluţii inovative care să facă sustenabilă acordarea serviciilor de sănătate de calitate tuturor categoriilor”, a menţionat ministrul.
Membru în boardul OMS Alexandru Rafila a subliniat necesitatea lansării unui document care să fie preluat de toate părţile implicate – de către politicieni, dar şi de reprezentanţii pacienţilor.
“OMS are obiective până în 2030 care, dacă vor fi atinse, vor permite unui număr de un miliard de persoane să beneficieze de acoperire pe partea de servicii de sănătate şi le va permite să fie protejaţi împotriva urgenţelor medicale şi un alt miliard de oameni îşi vor îmbunătăţi starea de sănătate. Aceste obiective ale OMS ar trebui să fie cumva cele care să fie introduse în politicile publice, fiindcă noi ar trebui să răspundem dacă noi ca ţară şi ca societatea suntem capabili să îmbunătăţim această acoperire cu servicii de sănătate pentru cetăţenii români, pentru o sănătate mai bună şi pentru un acces mai bun la serviciile de sănătate şi să dezvoltăm politici de prevenţie care până acum nu au avut rezultate foarte bune. Intenţia noastră este cea de a lansa în curând un document – o Cartă albă, care să fie preluată de toate părţile implicate – de politicieni, de reprezentanţii pacienţilor. Dacă vom reuşi să adoptăm acest document vom putea să facem progrese în vedere atingerii acestor obiective stabilite pentru 2030”, a susţinut Rafila.
Sursa: AGERPRES