Anul acesta Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a modificat mai multe protocoale terapeutice pentru tratamente incluse în programele naționale de sănătate și a inclus pe lista de compensate o serie de medicamente care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.
Introducerea de noi molecule pe lista compensatelor a venit ca o gură de aer proaspăt pentru pacienții care erau nevoiți să cheltuie zeci și sute de mii de lei pe tratamente inovative. Prima rețetă compensată pentru angioedem ereditar prin deficitență de inhibitor de C1-esterază a fost primită cu lacrimi în ochi de pacient, o fată de 16 ani din Bistrița care anul acesta a ajuns de 11 ori la spital din cauza episoadelor recurente de angioedem izolat. Mai pe înțelesul tuturor, boala se manifestă prin apariția unor edeme (acumulări de lichid seros în spațiile intercelulare ale țesuturilor și organelor) la nivelul membrelor, urogenital sau facial. Deşi edemul se remite spontan în două până la cinci zile în absenţa tratamentului, acesta poate fi fatal dacă apare la nivelul căilor respiratorii, prin asfixie.
Până la introducerea medicamentului recomandat, denumit Icatibant, pe lista compensatelor, familia fetei era nevoită să cumpere cu aproximativ 7.000 de lei doza. De câteva ori, tânăra a fost trimisă de urgență la Târgu Mureș pentru a i se administra tratamentul. Acum i s-au prescris 3 doze pe care le poartă cu ea, iar atunci când apare un episod de boală nu mai e obligată să meargă până la spital.