Premii OMS pentru Coaliția România Respiră

OMS

Coaliția România Respiră și deputatul Aurelia Cristea au primit luni, la sediul Ministerului Sănătății, premii din partea Organizației Mondiale a Sănătății pentru eforturile susținute și rezultatele în adoptarea legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise.

Reprezentantul OMS Luminița Hayes a declarat că, prin adoptarea legii privind fumatul în spațiile publice, România a devenit un lider global în lupta împotriva tutunului.

“România trimite un mesaj ferm tuturor celorlalte țări din regiune că este și ea printre câștigători, că este și ea printre cei care vor ca cetățenii României să trăiască o viață lungă fără durere, fără boli, o viață în care copiii sunt și ei sănătoși și nu sunt amețiți, confuzi de fumul din jur, de reclamele din jur, de pachetele de țigări, căutând o consolare într-o țigară care nu aduce nimic altceva decât cancer, boli cronice invalidante, incapacitate de muncă, imposibilitatea de a se reproduce și a de a avea copii sănătoși. România a făcut un pas uriaș, extraordinar. În primul rând, a amendat o lege care interzicea fumatul în locurile publice deja. Acel amendament a fost cel care a făcut ca această lege să devină una dintre cele într-adevăr protejează populația de fumul de tutun. (…) România a primit două premii pentru că a înțeles că o politică de sănătate dusă numai până la jumătate nu are efect, că politica trebuie întregită cu măsurile adecvate. (…) România a devenit un lider global în lupta împotriva tutunului, de aceea aceste două premii”, a afirmat Heyes.

Ea a amintit de recomandarea OMS privind standardizarea pachetelor de tutun.

“Acest premiu deosebit nu este premiul meu este premiul României, este premiul celor peste 70% din cetățenii României care au susținut această inițiativă, este premiul Parlamentului României pentru că a înțeles să adopte o asemenea legislație și pentru asta le mulțumesc în primul rând tuturor colegilor mei din Grupul parlamentar PSD care a fost majoritar în ceea ce privește sprijinul pentru susținerea acestei legi”, a declarat inițiatorul legii, Aurelia Cristea.

La rândul său, președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan, a subliniat că este foarte important ca actuala lege să rămână fără amendamente.

“Aș dori să mulțumesc în numele coaliției (Coaliția România Respiră — n.r.) pentru această medalie care aduce România într-o poziție pe care o merită”, a spus el.

Mihălțan a arătat că în țările care au o legislație în domeniu asemănătoare cu cea din România a scăzut numărul de internări prin infarct miocardic, prin accidente vasculare cu 16-17%, dar și numărul de crize de astm la momentul internării cu cel puțin 18%, impactul fiind unul masiv din punct de vedere ale economiilor la bugetul de stat.

“Este foarte important ca această lege să rămână fără a fi ciuntită, fără amendamente. Când un Parlament votează o astfel de lege în proporție de 81% eu nu cred că mai poate să existe o încercare de remodelare a ei, de fapt o ciuntire a ei. Orice încercare de ciuntire a unei legi bune înseamnă că ea va fi inactivă pe viitor”, a spus Mihălțan.

În fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun — 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății acordă premii unui număr restrâns de persoane sau organizații, recunoscând contribuțiile acestora în dezvoltarea și implementarea de politici de control al consumului de tutun, în concordanță cu convenția-cadru în domeniu.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea