Tumoră cerebrală de 10 cm extirpată cu succes de medicii Spitalului Județean de Urgență Iași

Medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași au reușit extirparea cu succes a unei tumori cerebrale de 10 cm, în cazul unui pacient de 67 de ani. Recuperarea postoperatorie a fost incredibilă chiar și pentru medici.

Intervenția a fost destul de dificilă, susțin reprezentanții unității medicale, iar starea de sănătate a pacientului era puternic amenințată de prezența tumorii cerebrale. Acesta nu putea vorbi și nu-și putea mișca mâinile și picioarele.

„A fost o operație laborioasă, deoarece prezența unei tumori de asemenea dimensiuni lam nivelul creierului, dincolo de mărimea în sine a leziunii, presupune și efecte secundare asupra creierului, care sunt dificil de gestionat ulterior printr-o intervenție chirurgicală. Acest lucru se explică prin faptul că tumora are o creștere lentă, de-a lungul a mai multor ani, în timp ce intervenția chirurgicală se produce într-un interval scurt. Revenirea creierului la forma sa inițială poate produce, în unele situații, complicații majore, cum ar fi accidentele vasculare sau hemoragiile cerebrale, care pot fi catastrofale pentru pacient. Din fericire, datorită experienței noastre chirurgicale și monitorizării postoperatorii în secția de terapie intensivă, tumora a fost rezecată în totalitate. Pacientul se află într-o stare bună, și-a recăpătat mobilitatea la nivelul întregului corp, iar tulburările de vorbire s-au remis” susține prof. univ. dr. Lucian EVA, Manager General Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. Dr. N. Oblu” lași.

În perioada următoare, pacientul va fi atent monitorizat de medicii care l-au operat, pentru a limita orice riscuri privind starea sa de sănătate. Tipul de tumoră cerebrală pe care bărbatul l-a avut poate genera recidive în aproape 20% din cazuri. Chiar și în aceste condiții, există, din fericire, soluții terapeutice.

„Din punctul nostru de vedere, pacientul este vindecat. Va fi monitorizat imagistic în perioada următoare și, în cazul apariției unei recidive – lucru care se poate întâmpla în aproximativ 20% dintre cazuri, în cazul acestui tip de tumoră – va fi tratat în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife” a mai spus dr. Lucian EVA.

Categorii: Exclusiv
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea