Tot mai mulți tineri care consumă droguri ajung la spital din cauza efectelor negative ale acestor substanțe asupra organismului lor. Medicii susțin faptul că mulți dintre consumatori cred că aceste substanțe nu dau dependență și nu au cum să le facă rău. În realitate, situația este complet diferită, iar riscurile la care se expun consumatorii sunt imense.
„ ”Tinerii caută foarte mult informaţiile, găsesc informaţii pe internet, pe diferite site-uri, şi bineînţeles că din acele informaţii aleg pe cele care le sunt pe plac, care se potrivesc cu dorinţele lor. Ei au întotdeauna argumente când încercăm să le povestim despre riscurile pe care le are consumul, despre riscurile unei intoxicaţii. Ei întotdeauna au contraargumente. De exemplu, pentru substanţele psihoactive noi, ei citesc şi sunt informaţi că acestea nu dau dependenţă, că acestea sunt mai puţin agresive faţă de drogurile clasice, de exemplu. Ceea ce este fals, este total neadevărat” susține dr. Viorela Nițescu, medic coordonator al Secției Toxicologie – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
Cele mai periculoase droguri noi sunt etnobotanicele. Structura lor chimică se schimbă an de an și pun în pericol sănătatea celor care le consumă. Aceste droguri sunt în special preferate de tineri.