Decizia decontării integrale a cazurilor tratate de clinicile de medicina muncii aparține CNAS

horatiu-moldovan1

Șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureș, dr. Horațiu Moldovan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că decizia decontării integrale a cazurilor tratate de clinicile de medicina muncii aparține strict Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și că se fac demersuri pentru eliminarea din viitorul Contract-cadru a limitei maxime de 25% a cazurilor decontate.

‘Am avut, împreună cu colegii din țară, o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe care sperăm că l-am convins de faptul că toți pacienții care se tratează, care sunt investigați în clinicile de medicina muncii din țară, sunt dublu asigurați. Sunt asigurați atât ai Casei de Asigurări de Sănătate, cât și ai Casei de Pensii, iar pentru cei care au boli profesionale finanțarea vine, cum este normal, de la Casa de Pensii, din fondul de asigurări la risc. Pentru cei care sunt diagnosticați în aceste clinici cu boli obișnuite, finanțarea trebuie să vină de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Demersurile sunt la nivel de norme de aplicare a Contractului-cadru. Noi avem acolo două rânduri care dinamitează activitatea în clinicile de medicina muncii din țară, și anume se specifică faptul că doar 25% din cazuri se plătesc din ceea ce se externează din clinicile de medicina muncii, lucru ce este absolut aleatoriu, nu are nicio justificare’, a declarat dr. Moldovan.

Doctorul a spus că demersul clinicilor de medicina muncii vizează scoaterea limitării respective din viitorul Contract-cadru, aflat în dezbatere, astfel încât să se revină la normalitate, iar aceste clinici să nu mai înregistreze pierderi.

Conducerea CAS Mureș susține că instituția este deschisă la dialog și că încearcă să găsească o formulă “înțeleaptă”, astfel încât cazurile care trec prin secțiile de medicina muncii, care pornesc de la prezumția că sunt boli profesionale dar nu sunt confirmate, să poată fi acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.

‘Este un lucru normal, este și prevăzut în Contractul-cadru și în normele metodologice ca noi să acoperim un maximum de cazuri de până la 25% (pentru clinicile de medicina muncii, n.r.). Totuși, bătălia și intenția pe care o are domnul doctor Moldovan este de a clarifica și de a obține într-adevăr finanțarea pentru toate cazurile care trec prin această secție clinică și care nu se confirmă a fi o boală profesională. Acum Spitalul Clinic Județean Mureș, care are în componență această secție, suportă niște cheltuieli cu acești bolnavi. Din discuțiile pe care le-am avut și la nivelul Casei Naționale, la Direcția de Norme, și probabil în perspectiva în care Casa Națională va discuta și cu Ministerul Sănătății, va trebui să vedem care e soluția, pentru că noi am plecat de la un procent mult mai mare în anii precedenți. Până în 2011 se acoperea până la 80% din cazuri, iar acum avem 25% pe care putem să-l decontăm’, a precizat Rodia Biro, șefa CAS Mureș.

Aceasta a arătat că, până când se vor clarifica lucrurile respective, cazurile internate în secțiile de medicina muncii care nu sunt confirmate ca și cazuri de boală profesională sunt suportate de către spitale.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea