A apărut Ordinul care stabilește noi criterii pentru intrarea localităților în carantină

Ordinul ministrului Sănătății, despre care se vorbește încă din luna martie, care stabilește noi criterii în baza cărora o localitate poate intra în carantină a fost publicat în Monitorul Oficial.

Acesta stabilește un punctaj clar, pe baza unei grile. Cu cât punctajul e mai mare, cu atât înseamnă că e mai gravă situația, iar localitatea aflată în vizor poate intra în carantină.

Potrivit documentului, o localitate poate intra în carantină inclusiv dacă are o rată cumulată de infectare calculată pentru ultimele 14 zile de 3 persoane la mia de locuitori.

Pentru zonele metropolitane și municipii, unde și populația este mai numeroasă, riscul de carantină începe de la 60 de puncte calculate conform noii grile, în timp ce restul localităților trebuie să aibă minimum 70 de puncte.

Ieșirea din carantină se produce doar când rata de infectare scade sub 3 cazuri la o mie de locuitori.

Aceste criterii sunt obiective. Decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a explicat, la Digi 24, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, semnatara documentului.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea