AER OTRĂVIT, RISC DE SCLEROZĂ MULTIPLĂ! Locuitorii zonelor poluate, expuși riscului de a dezvolta această boală

Noi studii arată faptul că poluarea aerului este responsabilă de apariția unor boli grave precum scleroza multiplă. Cei mai expuși acestui pericol sunt oamenii care locuiesc în zonele urbane. Bucureștiul a fost în ultimul timp locul în care s-au înregistrat cele mai mari concentrații de substanțe nocive în aer.

Un studiu recent care a fost făcut public în cadrul Congresului Virtual al Academiei Europene de Neurologie arată că factorii poluanți ai aerului pot provoca scleroza multiplă . Cercetarea a vizat zona Lombardiei din nordul Italiei și s-a efectuat în timpul iernii, având în vedere că este sezonul în care aerul înregistrează cele mai mari concentrații de poluanți.

În urma analizei aerului din zona Lombardiei au fost descoperite particule nocive de tipul PM 10 și PM 2,5. Ambele particule sunt responsabile de apariția unor afecțiuni grave ale inimii și plămânilor, precum cancerul pulmonar sau infarctul miocardic. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 4,2 milioane de decese se produc în fiecare an din cauza expunerii la aer poluat.

Eșantionul de studiu a inclus peste 900 de pacienți cu scleroză multiplă din regiune și s-a constatat că rata îmbolnăvirilor a crescut de 10 ori în ultimii 50 de ani, de la 16 cazuri la 100.000 de locuitori în 1974, la aproape 170 de cazuri la 100.000 în prezent. Deși creșterea uriașă poate fi parțial explicată prin supraviețuirea crescută a pacienților care suferă de această afecțiune, această evoluție accentuată ar putea fi explicată și printr-o expunere mai mare la factorii de risc.

Prezent la Congresul Virtual al Academiei Europene de Neurologie, profesorul Roberto Bergamaschi a explicat care este legătura dintre poluarea aerului și creșterea cazurilor de scleroză multiplă. „Este foarte cunoscut faptul că bolile imune, precum scleroză multiplă, sunt asociate cu factori multiplii, genetici și de mediu. Unii dintre factorii de mediu, precum nivelul vitaminei D și fumatul, au fost intens studiați, iar o altă parte de studii s-au concentrat pe poluanții din aer. Noi credem că poluarea aerului interacționează cu câteva mecanisme care joacă un rol important în dezvoltarea formelor de scleroză multiplă” a precizat profesorul Roberto Bergamaschi, citat de medicalexpress.com.

În studiu au fost cuprinse trei dintre cele mai urbanizate zone din Lombardia, în cazul a doua dintre ele fiind înregistrate depășiri ale concentrațiilor de particule poluante peste nivelul acceptat de Comisia Europeană.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes