Afecțiunea pulmonară care a făcut ca 43 de mii de români să ajungă la spitale. Dr. Cristian Oancea, la Medika TV: „Jumătate din acești pacienți pierd lupta cu boala”

Boala pulmonară obstructivă cronică este o realitate tot mai prezentă în spitalele românești. Fumatul este principală cauză, tocmai de aceea medicii fac un apel public prin care îi îndeamnă pe oameni să renunțe la acest viciu periculos. 

Modificările pe care BPOC le aduce asupra funcționării plămânilor sunt semnificative. Din cauza bolii, capacitatea pulmonară a pacienților se reduce drastic. „Este o boală în care 70% din etiologie este generată de fumat. Restul de 30% sunt alte cauze. Unul dintre simptomele care pot să apare este această sete de aer. „Când apare deja pacientul a pierdut 50% din funcția pulmonară. Practic, din doi plămâni pacientul folosește doar unul. Mai este tusea, de obicei tusea tabagica care apare dimineața, dar și stările de oboseală. Practic tot acești factori cumulativi te duc către această boală” a explicat dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, în direct la Medika TV. 

Boala este tot mai prezentă și în rândul românilor, iar la nivel internațional este pe locul 3 în rândul bolilor care provoacă mortalitate ridicată. „Din nefericire este pe locul 3 ca mortalitate în lume. Aproximativ 400 de milioane de oameni au această boală. O boală care, în România, a internat 43 de mii de pacienți. Adică starea lor de sănătate s-a agravat și de aceea au ajuns la spital. În 2, 3 ani jumătate din acești pacienți mor” a mai spus dr. Cristian Oancea. 

Din păcate, efectele bolii asupra plămânilor sunt ireversibile, iar tratamentele existe acum pe piață nu o pot vindeca, pot doar să-i încetinească evoluția. „Cu tot arsenalul terapeutic pe care îl avem în acest moment noi putem, doar să încetinim declinul bolii. Și la un grad de compensare de 50% a tratamentului BPCO-ului, undeva rețeta este maxim plafonată la 330 de lei,  iar dacă pacientul mai are boli cardiovasculare sau boli metabolice, el se gândește ce să-și cumpere , ce să-și prioritizeze din această rețetă ca să reușească să trăiască. De cele mai multe ori BPOC-ul este subtratat. Scopul este să nu se mai continue declinul bolii” a mai spus dr. Cristian Oancea. 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes