Amigdalita și complicațiile ei. Scoatem amigdalele sau nu

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni din sfera ORL este amigdalita, care în această perioadă se numără printre cele mai frecvente boli care trimit pacienții la medic, alături de viroze și gripă.

Întâlnită mai ales la copii, amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor, al căror rol principal este să apere tractul respirator de infecțiile bacteriene. Amigdalele au însă un rol important și în dezvoltarea imunității, prin faptul că produc limfocite, care ne ajută să luptăm cu infecțiile.

Tocmai de aceea, specialiștii nu recomandă îndepărtarea amigdalelor decât în situații foarte clare. Invitat la Medika TV, medicul Silviu Oprescu, specialist ORL, a vorbit despre complicațiile acestei afecțiuni, care pot determina indicația de extirpare a amigdalelor.

Faptul că am făcut o dată sau chiar de mai multe ori amigdalită nu trebuie să ducă automat la indicația de îndepărtare a amigdalelor. Noi recomandăm extirparea lor numai în anumite situații. De exemplu, dacă sunt mai mult de trei-cinci  episoade consecutive de inflamație pe an, în mod clar vorbim de indicația de extirpare. La fel când avem de-a face cu apariția unui flegmon periamigdalian, o infecție puternică, o pungă de puroi lângă amigdale. De asemenea, când au un volum extraordinar de mare, care poate determina tulburări de respirație. Nu facem operație de scoaterea amigdalelor dacă nu-și are sensul. Operația poate fi făcută la orice vârstă, fie că vorbim de copii sau de adulți”, a spus medicul orelist Silviu Oprescu.

În afara faptului că sunt de mare ajutor pentru dezvoltarea imunității, până la vârsta de 10 ani, amigdalele au și rolul de barieră în fața bacteriilor, virusurilor, substanțelor toxice, prafului sau fumului, pe care le anihilează înainte ca acestea să provoace alte infecții ale gâtului, cum e faringita, sau chiar afecțiuni pulmonare.

Ce nu știu foarte mulți oameni e că amigdalita e o boală contagioasă, care se transmite direct, pe cale aeriană, dar și indirect, prin obiecte contaminate. Ea trebuie tratată imediat, pentru că altfel poate duce la afecțiuni mai grave. Printre acestea se numără abcesul periamigdalian, celulita periamigdaliană, dar și afecțiuni ale altor organe, cum sunt mediastinita, când infecția se extinde la gât spre zona medie a toracelui, endocardita bacteriană – o infecție a valvelor inimii sau artrita septică.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes