ANALIZĂ. Cât vor dura cursurile în sistem clasic în noul an școlar

Deschiderea noului an școlar în condițiile epidemiologice actuale din țara noastră este subiectul fierbinte al acestor zile. Deși autoritățile au prezentat modul în care se va acționa astfel încât elevii și profesorii să nu fie expuși riscului infectării cu noul coronavirus, măsurile adoptate ridică alte semne de întrebare cu privire la siguranța sanitară din școli.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au un plan comun de acțiune în ceea ce privește asigurarea siguranței sanitare în școli, începând cu 14 septembrie. Există planuri, chiar și Ghiduri speciale de acțiune și o listă întreagă de măsuri. Eficiența lor lasă loc la numeroase interpretări, așa că nu este de mirare ca reprezentanții organizațiilor care apără interesele elevilor și profesorilor să le privească cu îndoială.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Medika Special”, Ana Măiță, președintele Organizației „Mame pentru Mame”, a explicat că se așteaptă ca din octombrie Ministerul Educației să închidă școlile , iar toți elevii să învețe în sistem online. Decizia va fi luată în condițiile în care situația epidemiologică din țara noastră va scăpa de sub control.

Vă spun sincer că eu cred că undeva la începutul lunii octombrie vom avea primul mare focar, dacă nu mai multe într-o școală, care va genera fie victime în rândul familiilor copiilor, fie victime în rândul cadrelor didactice și care va genera panică. O panică legitimă din punctul meu de vedere. Astfel, eu cred că Ministerul Educației ar putea să închidă cu totul școlile și se va trece definitiv la învățământul online. Ministerul Educației nu va avea de ales punerea la punct a învățământului online”, a precizat Ana Măiță.

Alte voci susțin că măsurile adoptate de cele două ministere pot crea panică și frustrare în rândul elevilor, mai ales dacă ele nu sunt respectate. „Treptat cred că pot să apară situații de criză, pot să apară situații punctuale de la o unitate școlară la alta, cred că vulnerabilitatea cea mai mare pe care o putem avea în acest moment este dată de panică. Nerespectarea corespunzătoare a acestor măsuri poate să genereze panică și poate face ca elevii să nu-și mai dorească să participe la astfel de programe sau de a alege, aparent, programe mai ușoare de studiu”, este opinia Ioanei Stăncel, expert în politici de sănătate, invitată în studioul „Medika Special”.

Deschiderea școlilor, o provocare și pentru autoritățile locale

Reprezentații Consiliului Național al Elevilor, forum care susține interesele elevilor, privesc cu neîncredere măsurile de protecție sanitară impuse în școli, având în vedere că ele trebuie implementate de autoritățile locale care administrează unitățile de învățământ. Eșecul autorităților locale cu privire la respectarea măsurilor va avea impact negativ asupra situației epidemiologice din școli.

Toate măsurile luate la nivel central, trebuie implementate la nivel local, iar aici au existat mereu probleme. Depinde foarte mult de cât de responsabile sunt autoritățile locale pentru ca lucrurile să funcționeze cu adevărat”, a precizat Silviu Morcan, secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor.

Iată care sunt cele mai importante reguli pentru deschiderea școlilor:

  • Intrarea la cursuri: eșalonat, pe mai multe uși de acces
  • Trasee prestabilite în interiorul școlilor, distanța de 1 m între elevi
  • Purtarea măștii, obligatorie pentru elevi și personal
  • Spălarea frecventă a mâinilor
  • Dezinfecție și aerisirea claselor zilnic
Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes