Anchetă epidemiologică și scandal după infectarea conducerii militare de la Focșani. Prefectul de Vrancea, unul dintre contacții col. dr. Kerestesz

Direcția de Sănătate Publică Vrancea a anunțat că a dispus o anchetă epidemiologică, după ce în presă au apărut informații că medicul militar Alexandru Keresztes, care a condus Spitalul Județean Focșani în perioada 13 aprilie – 8 Mai, ar fi fost confirmat cu noul coronavirus, după ce ar fi plecat din Vrancea.

Ancheta are în vedere depistarea contaților medicului militar, dar și a altui ofițer din echipa de conducere, lt. col. Adrian Ceauşu, la rândul său diagnosticat cu COVID-19.

Col. dr. Alexandru Kerestesz este comandantul Spitalului Militar “Sf. Maria” din Brașov, unitate în care a revenit după încheierea misiunii de la Focșani.

La finalul ultimei zile la conducerea spitalului din Focșani, col.dr. Alexandru Kerestesz a fost prezent în biroul prefectului de Vrancea, după cum reiese chiar dintr-o postare publicată atunci pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Vrancea.

DSP Vrancea nu a stabilit, deocamdată, cu certitudine, care sunt contacții celor doi militari, dar prezența unuia dintre ei în biroul prefectului Gheorghiță Berbece a stârnit un val de dispute.

Parlamentarul de Vrancea Dragoș Bârlădeanu a fost primul care a reacționat și, printr-un comunicat de presă, i-a cerut prefectului să se autoizoleze.

Nu este nici un secret faptul că fostul comandant militar a avut o întâlnire de lucru vineri cu prefectul județului Vrancea. În acest moment prefectul este contact direct al unui infestat Covid-19 și poate, la rândul domniei sale, să infesteze personalul Instituției Prefectului, dar și pe șefii de arme – comandantul Garnizoanei Focșani, inspectorul șef al IPJ Vrancea, inspectorul șef al IJJ Vrancea – cu care are întâlniri zilnice. Prefectul trebuie să intre imediat în autoizolare până la demararea anchetei epidemiologice și apoi să fie internat în spital, așa cum s-a procedat cu toate persoanele diagnosticate Covid-19. Atragem atenția atât conducerii DSP Vrancea cât și Instituției Prefectului Județului Vrancea că ”nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform Codului Penal!”,  se arată în comunicatul transmis de deputatul Dragoș Bârlădeanu.

De partea cealaltă, reprezentanții Instituției Prefectului susțin că, potrivit normelor Stabilite de Ministerul Sănătății, prefectul Gheorghiță Berbece  nu este un contact apropiat al col.dr. Kerestesz, întrucât a fost păstrată distanța socială, iar amândoi au avut măști de protecție și mănuși.

La fiecare întâlnire pe care o are, Gheorghiță Berbece poartă mască si mănuși, respectând distanța fizică. Nici domnul colonel Keresztes nu a participat vreodată la o întâlnire fără să poarte mijloace de protecție. Reamintim celor interesați că potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătății contactul apropiat este definit ca:
– Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mică de 2 m si pe o durată de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m.
Prin urmare, analizând definiția stabilită de epidemiologi, nu de parlamentari, considerăm că solicitarea domnului deputat reprezintă „mult zgomot pentru nimic”.”
,  se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Vrancea.

Prefectul Gheorghiță Berbece a precizat, totuși, că dacă în urma anchetei epidemiologice se va stabili că a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, va intra în autoizolare pentru 14 zile.

În contact cu medicul militar au intrat, în ultimele săptămâni, și persoane din conducerea DSP Vrancea. Direcția de Sănătate Publică susține că nici o persoană din instituție nu se încadrează în categoria contacților direcți.

Cât a condus unitatea spitalicească din Focșani, managerul interimar a avut întâlniri de lucru şi cu medici din cadrul DSP Vrancea, cum ar fi cele din cadrul ședințelor de Consiliu de Administrație. Pentru a elimina orice suspiciune asupra infectării cu COVID-19 medicilor care au fost în proximitatea col. dr. Alexandru Keresztes, DSP Vrancea face precizarea că a dispus demararea anchetei epidemiologice pentru identificarea tuturor contacţilor cazurilor confirmate. Cât privește membrii Consiliului de Administrație, aceştia nu se încadrează în contacţi apropiați, conform Metodologiei de supraveghere SARS-COV2 deoarece au purtat măști chirurgicale şi au respectat distanța socială, fiind la mai mult de 2 metri unul faţă de celălalt”, a transmis DSP Vrancea printr-un comunicat de presă.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes