Anticoagulantele, introduse în terapia COVID-19, reduc mortalitatea

Terapiile aplicate pacienților diagnosticați cu COVID-19 includ, în multe dintre cazuri, anticoagulante pe care medicii le administrează pentru a reduce severitatea bolii. O asistentă medicală din regiunea italiană Emilia Romagna, a declarat, în direct la Medika TV, că pacienților cu stare moderată pe care îi tratează la domiciliu le administrează Plaquenil (a cărui doză este scăzută treptat) și anticoagulante. Medicamentele cu efect anticoagulant se administrează pe o perioadă mai lungă de timp, inclusiv după ce tratamentul antiviral se încheie.

Medicul infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara a declarat că și pentru pacienții internați în unitatea pe care o reprezintă este prevăzut un asemenea protocol terapeutic: ”Noi, în clinică, avem un protocol foarte clar, pe forme clinice de boală. De la forma medie, care este și ea împărțită în formă cu risc sau fără, pentru că sunt pacienți cu patologii asociate, cu sindrom inflamator crescut sau cu risc de trombolism, și noi dăm anticoagulante. Există o terapie specifică patogenică în funcție de analizele care arată riscul de evoluție spre sever, fie pe latura coagulopatiilor, fie pe latura inflamatorie.”

În Italia, 16 spitale au fost incluse într-un studiu în cadrul căruia pacienților le este administrată heparină cu greutate moleculară mică. Pe baza constatărilor de până acum, s-a concluzionat că insuficiența respiratorie, cauză principală de deces în cazul pacienților cu COVID-19, nu este provocată doar de un sindrom respirator acut, ci și de o coagulare intravasculară a capilarelor pulmonare.

Despre efectul heparinei în prevenirea deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 au scris și medicii chinezi. Un studiu realizat retroactiv, pe un număr de 449 pacienți decedați în decursul a 28 de zile, în spitalul din Tongji, a comparat mortalitatea în cazul pacienților cărora li s-a administrat heparină și celor care au fost tratați fără a li se administra acest anticoagulant. 99% dintre ei au primit heparină (în special heparină cu greutate moleculară mică, așa cum se administrează și în studiul derulat în cele 16 spitale din Italia) timp de 7 zile sau mai mult. Mortalitatea în cazul pacienților tratați cu heparină a fost mai mică, a arătat studiul.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes