România, Finlanda și Statele Unite ale Americii vor efectua pe parcursul acestui an teste de comunicare în cadrul programului de telemedicină finanțat de NATO, a declarat marți pentru AGERPRES secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care este coordonator al proiectului.
“Noi trebuie să realizăm niște conexiuni. În septembrie s-au făcut primele testări în cadrul unui exercițiu organizat în Ucraina. Anul acesta, în următoarea etapă, este programat să începem să realizăm legături și să testăm legăturile noastre cu partenerii, mai ales cu Finlanda, care are un sistem propriu și pe care trebuie să îl conectăm cu sistemul românesc. Același lucru îl vom face între sistemul românesc și cel din SUA, să creăm această capacitate interstatală de răspuns în caz de cerere de consultanță prin telemedicină. Programul continuă, în cursul acestui an, cel mai probabil în septembrie vom avea o întâlnire de etapă, care, probabil, va fi la București”, a explicat secretarul de stat.
Potrivit demnitarului, proiectul constă în crearea posibilității de a obține sprijin și consultanță de specialitate din partea medicilor aflați oriunde în lume.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a participat, în zilele de 4 și 5 februarie, la ședința NATO care a avut ca temă continuarea discuțiilor pentru dezvoltarea unui proiect de telemedicină la nivel internațional pentru îmbunătățirea îngrijirilor medicale în intervențiile la dezastre.
Pe agenda discuțiilor purtate de dr. Raed Arafat, în prezența asistentului secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, s-a aflat continuarea proiectului de telemedicină cu cooptarea de parteneri din partea unor instituții din Statele Unite ale Americii, respectiv crearea celui de al doilea server al rețelei de comunicații în SUA, primul fiind amplasat deja România.
În cadrul întâlnirii au fost stabilite următoarele etape ce constau în efectuarea unor teste de comunicare între România, Finlanda și Statele Unite ale Americii, precum și planificarea, în luna septembrie, în România, a unei întâlniri a membrilor proiectului pentru a analiza rezultatele obținute în această perioadă de timp.
Partenerii în program sunt România, SUA, Ucraina, Finlanda și Republica Moldova.
Sursa: AGERPRES