Apelul unui medic neurolog, în apărarea pacienților săi

Medicul neurolog Dan Mitrea, unul dintre cei mai apreciați specialiști din valul de medici tineri, practician în cadrul unei clinici din Capitală, a lansat un apel care vine să confirme că societatea românească este departe de a fi pregătită să adopte un comportament firesc față de oamenii cu afecțiuni invalidante.

Medicul Dan Mitrea vine cu câteva exemple, întâlnite în practica sa, ale unor situații în care pacienții cu afecțiuni neurologice sunt respinși în societate: ”O doamna tare cocheta, care are acum 48 de ani, viseaza sa mearga pe tocuri si sa se dea cu parfum. Ceva firesc, dar ea n-a mai facut-o de vreo 10 ani. Daca se urca pe tocuri, nu ramane în picioare. Daca încearca sa se parfumeze, mana îi tremura atat de tare încat, în cele mai multe cazuri, lichidul din sticla îi ajunge în ochi. E diagnosticata cu scleroza multipla. Un alt coleg de-al ei de suferinta, diagnosticat cu aceeasi boala, nu si-a mai vazut parintii de vreo 5 ani. Nu mai merge la ei în sat pentru ca 1vecinii spun ca e betiv si nebun. Boala îl face sa mearga împleticit pe strada si tot din pricina ei nu reuseste sa articuleze cum trebuie cuvintele.Ca ei sunt atatia altii care, din cauza afectiunilor lor, sufera si sunt marginalizati.

Sfatul tânărului neurolog care a înființat un loc în care bolnavii cu afecțiuni neurologice să primească îngrijire, dincolo de ușa spitalului, este ca noi toți să ne raportăm la acești pacienți cu…normalitate: ”Cei diagnosticati cu accidente vasculare cerebrale, boala Alzheimer, boala Parkinson, boli autoimune, neuropatii, sau alte afectiuni nu sunt doar pacienti, ci, în primul rand, oameni. Sunt parinti, fii si fiice, colegi de serviciu, prieteni, manageri sau antreprenori. Nu este corect ca diagnosticul primit sa le defineasca întreaga existenta.”

Care este atitudinea corectă? Iată ce recomandă medicul Dan Mitrea!

”Îti propun sa mai faci un pas în fata. Sa îti scoti în oras, la cinema, la o cafea sau la o plimbare colegul, ruda, amicul care sufera de o afectiune neurologica si sa o faci regulat, fara sa te sfiesti. Sa te gandesti ca e cel mai firesc lucru, nu un sacrificiu.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes