Aproape jumătate dintre cei care se confrută cu acnee rămân cu cicatrici. Dr. Andreea Moroianu, MedLife: ,, Pentru a reduce cicatricile cauzate de acnee este important să se inițieze terapia eficientă cât mai devreme posibil”

Acneea, o afecțiune comună a pielii asociată deseori cu adolescența, poate afecta și adulții. Are o prevalență de 9,4%, fiind considerată a opta boală ca răspândire la nivel mondial. ,,Acneea este unul dintre principalele motive pentru care pacienții se prezintă la un consult dermatologic”, susține dr. Andreea Moroianu, medic specialist dermatovenerologie la Hyperclinica MedLife Băneasa. În majoritatea cazurilor, acneea poate fi tratată cu succes acasă, dar în situațiile în care acneea este severă și persistentă este nevoie de intervenția unui dermatolog, iar în rețeaua MedLife găsiți mereu un medic bun.

Patru din cinci persoane cu vârste între 12 și 24 de ani se confruntă cu acnee, un adult din cinci cu vârsta între 25 și 44 de ani și aproape jumătate dintre toate femeile de vârstă adultă suferă de acnee ușoară până la moderată.

Acneea vulgară este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care apare atunci când porii se înfundă cu ulei și celule moarte ale pielii, determinând apariția unor puncte negre și albe numite comedoane, dar și a unorpustule și chisturi. Acneea poate fi cauzată de o mulțime de factori cum ar fi: schimbările hormonale, excesul de sebum, bacteriile, predispoziția genetică, unele medicamente.

De cele mai multe ori, oamenii au tendința să trateze coșurile de pe față cu superficialitate acasă, fără să consulte un specialist.

De sănătatea pielii se ocupă medicii dermatologi, prin urmare, în cazul acneei, mai ales dacă este vorba despre o formă moderată până la severă, dacă apare în combinație cu alte afecțiuni dermatologice, dacă se soldează cu cicatrici ori dacă afectează calitatea vieții, trebuie să apelați la specialiști.

47% dintre persoanele cu acnee au cicatrici

În multe cazuri acneea se poate vindeca, dar există și situații în care se poate complica ducând la apariția unor cicatrici sau a altor distrugeri cutanate. De altfel, cicatricile sunt cele mai persistente complicații ale acneei, care lasă urme asupra aspectului pielii, dar și asupra psihicului persoanei, afectând imaginea proprie, încrederea în sine și viața socială a acesteia.

Studiile efectuate pe această afecțiune au identificat trei factori de risc în apariția cicatricilor: sexul masculin, antecedentele familiale pozitive de acnee și severitatea acneei. Pentru a reduce cicatricile cauzate de acnee este important să se inițieze terapia eficientă cât mai devreme posibil. Dermatologii au la îndemână pe lângă creme și medicamente și o varietate largă de terapii cu lumină și laser pentru a trata acneea.

Laserul poate fi folosit pentru a îmbunătăți textura pielii, pentru a stimula producția de colagen și pentru a reduce aspectul cicatricilor acneice.

Nordlys este un sistem laser și IPL (Lumină Pulsată Intensă) care utilizează lumina intensă pulsată pentru a adresa diferitele aspecte ale acneei, inclusiv reducerea inflamației, distrugerea bacteriilor care cauzează acneea și reducerea producției de sebum. Centrul de Excelență DermaLife din București este unul dintre puținele centre din România care deține laserul Nordlys, folosit pentru a reduce roșeața și inflamația asociate cu acneea. Lumina pulsată penetrează în piele și este absorbită de pigmentul roșu din sânge, reducând astfel roșeața și inflamația.

,,Odată ce am stabilit leziunile inflamatorii trebuie să ne ocupăm de cicatrici. Acestea sunt de două tipuri cicatrici hiperpigmentate și cicatrici atrofice. Pentru fiecare dintre ele avem diverse tipuri de tratament pe care le putem încerca. Pentru cicatricile hiperpigmentate avem la dispoziție tratamente de tip IPL sau tratamente de tip peeling chimic, precum și creme pe care pacientul le poate folosi acasă. Pentru cicatricile atrofice standardul este laserul CO-2, însă putem să folosim și lasere tip Frax 1550 și de cele mai multe ori acestea trebuie combinate cu alte tipuri de tratament, de exemplu cu un peeling care se aplică punctat la nivelul cicatricilor”, a explicat dr. Andreea Moroianu, medic specialist dermatovenerologie.

Laserele și alte terapii cu lumină pot fi o parte eficientă a unui plan de tratament pentru acnee, iar rezultatele sunt în general de lungă durată. Academia Americană de Dermatologie susține că aceste tratamente sunt foarte promițătoare în tratarea acneei. La unii pacienți cu chisturi severe de acnee, acestea s-au retras când terapia cu laser a fost adăugată la planul lor de tratament.

Medicii buni recomandă terapia potrivită în funcție de acnee și cauzele care au produs-o și personalizează planurile de tratament. Pacienții Centrului de Excelență DermaLife din București pot beneficia de o gamă largă de tratamente pentru multiple probleme dermatologice și estetice: de la tratarea rozaceei, acneei sau a cicatricilor acneice, a leziunilor vasculare și a celor pigmentare până la rejuvenare facială, fotorejuvenare, tratarea ridurilor și chiar epilare definitivă.

La nivel național, MedLife oferă în centrele sale soluții pentru orice problemă a pielii, atât de natură medicală, cât și estetică. Aparatura performantă, destinată exclusiv clinicilor medicale, și echipele de medici buni, cu vastă experiență în domeniu, dar și cu numeroase cursuri și specializări recunoscute internațional, asigură pacienților tratamente blânde cu pielea, dar spectaculoase din punct de vedere al rezultatelor.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

 Bibliografie:

 https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/lasers-lights

https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/terapii-laser-programe-invatare-medici

https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/lasers-lights

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10240192/

Clinica Mayo, Ghidul Sănătății Familiei, Ediția a III-a complet revizuită și adăugită, Editura All

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes