Laszlo Attila: „90% din cheltuieli le facem în ultimele 2 săptămâni de viață ale pacientului”

În opinia sa, o mare problemă în cazul bolilor cronice netransmisibile – afecțiuni cardiace, diabet – o constituie, statistic, numărul foarte mare de cazuri. „Dar în cazul diabetului tratăm din 1,7 milioane de oameni doar 800.000 pentru că știm doar de ei sau doar ei ajung la medic într-o fază foarte târzie. Același lucru la Cardiologie, același lucru la AVC și lista este foarte lungă”, subliniază președintele comisiei de sănătate din Senat

Senatorul susține că sunt o serie de probleme și de tehnologii inovative fără de care „nu o să facem față nici în situația actuală, nici în cea care ne așteaptă. Și aici mă gândesc nu numai la creșterea eficienței prevenției primare, ci, în primul rând la evoluția societății noastre”.

Laszlo Attila spune că „nimeni nu vorbește despre faptul că ne lipsesc instituții de bază”. Și exemplifică: 1,5 milioane de români au peste 75 de ani, iar 760.000 dintre ei locuiesc la sat. 76% dintre aceștia sunt femei. Iar acestea se vor confrunta cu probleme de sănătate. „Și atunci va trebui să discutăm despre implicarea medicului de familie și a celorlalți specialiști în acest act”, afirmă senatorul.

Ți-ar putea plăcea
De interes