Avertismentul medicilor, la Medika TV: Cu obezitatea nu este de glumit!

Dacă în urma calculelor indicelui de masă corporală am aflat că suferim de obezitate, trebuie să facem eforturi pentru a scădea în greutate. Acumularea kilogramelor provoacă obezitate morbidă care, la rândul său, determină apariția altor afecțiuni sau, așa cum le denumesc medicii, comorbidități. 

Obezitatea este o boală în sine atunci când scăpăm de sub control greutatea corporală. La rândul său ea generează alte afecțiuni, susțin medicii. „Kilogramele care se acumulează în timp pot provoca obezitatea morbidă, care, la rândul său, provoacă anumite afecțiuni sau comorbidități. Vorbim aici de boli cardiovasculare, apneea de somn, diabet de tip 2. Poate să genereze o hipertensiune pulmonară care, în timp, poate să ducă chiar la moartea subită, în somn” explicat, la Medika TV, dr. George Sirețeanu. 

Pe lângă obezitatea morbidă, pacienții pot fi diagnosticați și cu super-morbiditate sau super-super-morbiditate. „Mai sunt persoane care au niște indici de masă corporală foarte mari. Atunci când descoperim un IMC de peste 50 kg/mp vorbim deja de super-obezitate și chiar de super-super-obezitate. Este vorba despre persoane care mai duc în spate încă două persoane, metaforic vorbind. Excesul de greutate vine la pachet nu numai cu boli fizice. Poate genera și apariția unor fenomene psihologice. Pacienții cu obezitate deja se izolează. Refuză să se cântărească de la o anumită greutate încolo” a mai spus dr. George Sirețeanu. 

Nu puține sunt și situațiile în care obezitatea afectează buna funcționare a membrelor inferioare, provocând imposibiltatea de deplasare. 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes