Avertismentul medicului Adrian Streinu-Cercel: „Depășim China la numărul de decese”

Situația epidemiologică din România pare să fie scăpată de sub controlul autorităților. Numărul mare de îmbolnăviri generează la rândul său o creștere alarmantă a formelor grave de boală și a deceselor.

Invitat în direct la „TeleMedika”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a tras un semnal de alarmă cu privire la situația epidemiologică din țara noastră, făcând o comparație cutremurătoare: „Am pierdut destule vieți omenești. Ce să spun, depășim China la decese. China a avut 14, sau 16 cazuri amărâte de import. Și noi avem cu nemiluita”.

Specialistul susține că pentru a limita răspândirea virusului, atât cetățenii, cât și autoritățile trebuie să trateze situația cu responsabilitate.

Oamenii trebuie să poarte măștile corect. Nu sub nas așa cum am văzut destul de mulți oameni. Suntem încă în faza de negare a pandemiei. Același lucru s-a întâmplat cu ani în urmă cu infecția HIV. Iar autoritățile ar trebui să înceapă testarea în masă. Există un studiu în Asia potrivit căruia dacă testezi doar după definiția de caz îi scapi din vedere pe cei asimptomatici. Iar acești pacienți sunt foarte mulți”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Totodată, deși Ministerul Sănătății are un protocol terapeutic bazat pe studii făcute în alte state, specialiștii consideră că este eficient ca terapia administrată pacienților să fie personalizată. O astfel de metodă este pusă în practică la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar rezultatele în privința vindecării sunt vizibile. „Nu așteptăm ghiduri din Statele Unite ca să tratăm pacienții, luăm fiecare pacient în parte și ne uităm ce putem să-i acordăm și cum putem să-l abordăm din punct de vedere terapeutic astfel încât să maximizăm șansa lui la viață. Este obligatoriu să personalizăm tratamentele. În protocolul de la Ministerul Sănătății sunt trecute toate medicamentele, cum le folosești este deja arta medicului”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit protocolului terapeutic publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în România pacienții bolnavi de COVID-19 sunt tratați cu mai multe medicamente, printre care și antiviralul Remdesivir.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes