Azi de Ziua Internațională a Inimii. Sfaturile cardiologilor în contextul pandemiei de COVID-19

Ziua de 29 septembrie este declarată Ziua Internațională a Inimii, prilej cu care specialiști din lumea întreagă vorbesc despre importanța protecției împotriva bolilor a inimii.

Anul acesta este special, dată fiind pandemia, iar bolnavii care au afecțiuni cardiologice sunt cei mai expuși riscurilor apariției unor complicații în urma infecției cu noul coronavirus. De aceea, specialiștii în cardiologie le recomandă în acest an pacienților lor să aibă grijă de sănătatea lor, respectând măsurile de protecție sanitară.

Deși inițial s-a crezut că infecția cu SARS-CoV-2 produce efecte doar la nivel pulmonar, noile studii au scos la iveală faptul că și inima poate fi afectată.

Virusul SARS-CoV-2 nu determină doar afectare pneumologică, având și importante repercusiuni asupra sistemului cardio-vascular. Pacienții cu risc CV cum ar fi sexul masculin, vârsta înaintată, diabetul, hipertensiunea și obezitatea, precum și pacienții cu boli cardio-vasculare (CV) sau cerebrovasculare constituite s-au dovedit a fi populația vulnerabilă, cu rată de mortalitate și morbiditate crescute. De asemenea, pacienții infectați pot dezvolta diverse patologii cardiace în context COVID 19, cu creșterea ratei de mortalitate intraspitalicească”, spune col. dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog și boli interne, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar „Carol Davila” din București.

Statisticile oficiale arată că 7% dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă complicații cardiologice. Pentru aceștia tratamentul este complex, iar șansele de supraviețuire scad. Specialiștii le atrag atenția bolnavilor care suferă de afecțiuni cardiologice cronice să se protejeze împotriva infecției cu noul coronavirus. „Noi specialiștii trebuie să facem apel la pacienții cu probleme cardiace să se prezinte la spital la orice simptom, cum ar fi durerea toracică, mai ales în repaus, care nu cedează la nitroglicerină, sau lipsa de aer apărută brusc, asociate cu palpitații, aritmii, transpirații și/sau sincope. O altă îndrumare a tuturor specialiștilor cardiologi este continuarea tratamentului cardiologic prescris anterior de apariția Covid”, a mai spus col. dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog și boli interne.

Prevenirea bolilor cardiace, prevăzută prin lege

Pentru a nu avea probleme cu inima este bine să fim prevăzători. Iar alimentația joacă un rol important în ceea ce privește prevenția împotriva bolilor cardiovasculare. În România există chiar și o lege prin care elevii învață de pe băncile școlii ce trebuie să mănânce pentru a avea grijă de inima lor. Inițiativa legislativă aparține deputatului PSD Maricela Cobuz, membră a comisiei de sănătate a Camerei Deputaților.

În timpul mandatului am iniţiat personal legea privind Educaţia pentru sănătate – Nutriţia în şcoli, care a fost promulgată. Învăţând să ne alimentăm sănătos de la cele mai mici vârste, cu siguranţă prevenim bolile cardiovasculare. Ca membru în Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, am susţinut şi continui să susţin legislaţia privind cele mai inovative tratamente, la standarde europene, pentru toţi românii“, spune deputatul PSD Maricela Cobuz într-un comunicat de presă, pentru a marca Ziua Internațională a Inimii.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes