Banala răceală, ALIAT DE NĂDEJDE în lupta cu gripa! Cercetătorii vor să afle dacă răceala poate preveni și infecția cu noul coronavirus

Pe măsură ce se apropie sezonul gripal, un sistem de sănătate publică tensionat poate avea un aliat surprinzător – virusul răspunzător pentru răcelile obișnuite.

Rinovirusul, cea mai frecventă cauză a răcelii obișnuite, poate preveni infectarea căilor respiratorii cu virusul gripal prin declanșarea rapidă a apărării antivirale a corpului, relatează cercetătorii din Yale în revista The Lancet Microbe.

Descoperirile aduc cu ele și răspunsul la un mister din jurul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009. Atunci, se aștepta o creștere a cazurilor de gripă porcină, dar nu s-a întâmplat niciodată acest lucru în Europa în toamnă, o perioadă în care se răspândește rinovirusul.

O echipă de la Universitatea Yale, condusă de dr. Ellen Foxman, a studiat timp de trei ani date clinice de la peste 13.000 de pacienți care au ajuns la spitalul Yale New Haven cu simptome de infecție respiratorie. Cercetătorii au descoperit că, inclusiv în lunile în care ambii viruși erau activi, dacă virusul răcelii comune era prezent, cel al gripei lipsea.

„Când am analizat datele, a devenit clar că foarte puțini oameni aveau ambii viruși în același timp”, a spus Foxman, profesor asistent de medicină de laborator și imunobiologie și autor principal al studiului. Foxman a subliniat că oamenii de știință nu știu dacă răspândirea sezonieră anuală a virusului răcelii obișnuite va avea un impact similar asupra ratelor de infecție a celor expuși la coronavirusul care cauzează COVID-19.

„Este imposibil să se prezică modul în care vor interacționa doi viruși fără a face cercetarea”, a spus ea.

Pentru a testa modul în care interacționează rinovirusul și virusul gripal, laboratorul Foxman a creat țesutul căilor respiratorii umane din celule stem care dau naștere celulelor epiteliale, care acoperă căile respiratorii ale plămânului și sunt ținta principală a virusurilor respiratorii. Cercetătorii au descoperit că după ce țesutul a fost expus rinovirusului, virusul gripal nu a putut să infecteze țesutul. „Apărările antivirale erau deja activate înainte de sosirea virusului gripal”, a spus ea. Prezența rinovirusului a declanșat producerea agentului antiviral interferon, care face parte din răspunsul timpuriu al sistemului imunitar la invazia agenților patogeni, a spus Foxman, care a precizat că efectul a durat cel puțin cinci zile.

Laboratorul de la Universitatea Yale are acum în derulare un alt studiu, în cadrul căruia cercetătorii speră să afle dacă virusul răcelii obișnuite poate oferi o protecție similară și în cazul virusului care provoacă COVID-19.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes