Beneficiile chirurgiei robotice în ortopedie. Medic: Avem nevoie de ajutoarele digitale

Medicina este unul dintre domeniile de activitate care profită din plin de avantajele dezvoltării tehnologice. Astăzi, chiar și în România, se realizează intervenții chirurgicale cu ajutorul roboților. Iar beneficiile aduse pacienților de ajutoarele digitale pe care medicii le au în sălile de operație sunt imense. Centrul de Excelență în Ortopedie ș Traumatologie al Ponderas Academic Hospital a introdus tehnologia în intervențiile chirurgicale care presupun implantarea protezelor de șold și de genunchi, oferindu-le astfel pacienților afectați boală o nouă șansă la viață.

Utilizarea roboților în intervențiile chirurgicale ortopedice pare un scenariu desprins din filmele științifico-fantastice, dar acest lucru se întâmplă deja, iar medicii sunt încântați să lucreze alături de ajutoarele digitale.

„La ora actuală în ortopedie încep o serie de schimbări majore. Tehnologia a făcut un pas în față și a venit în sala operație alături de noi. Desigur, poate că ortopedia poate a rămas puțin în urmă, ținând cont de faptul că primii roboți au părut în chirurgia generală, dar ulterior prin dezvoltarea tehnologică pasul următor a fost spre ortopedie, pentru că este o specialitate extrem de exactă. Este o specialitate un pic mecanicizată, bazată pe multă geometrie, pe multă fizică și este destul de ușor de înțeles de către roboți. Și noi ca să fim din ce în ce mai preciși și exacți avem nevoie de niște ajutoare digitale, care sunt deja la modă„ susține dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelență în Ortopedie, coordonatorul Secției  Ortopedie și Traumatologie, Ponderas Academic Hospital.

Boli tratate cu ajutorul roboților

În intervențiile ortopedice, roboții sunt cel mai des utilizați pentru implantarea protezelor de șold și genunchi. Iar dincolo de acuratețe, oferă pacienților numeroase beneficii. Durerile post operatorii sunt limitate, nu mai este nevoie de transfuzii sanguine în timpul operațiilor și recuperarea se face mult mai rapid. De asemenea, datorită roboților, pot beneficia de astfel de intervenții și pacienți cu vârste înaintate.

„Medicul ortoped nu mai secționează musculatura de pe os, nu o mai desprinde. Ci doar intră printr-un interval natural, între doi mușchi fără a-i secționa, și în felul acesta durerile post operatorii sunt mult mai mici și recuperarea este mult mai rapid. Pierderile de sânge sunt mult mai mici. Pot spune că, prin comparație cu intervențiile pe care le făceam cu 20 de ani în urmă, în cazul celor de astăzi rata de transfuzie a scăzut cu 90%. La ora actuală transfuzia de sânge în operațiile de protezare se realizează în situații excepționale, iar asta face ca șocurile chirurgicale să fie mult mai mici. Dacă șocul chirurgical este mult mai mic, vârsta nu mai devine o problemă atât de mare. Dacă vorbim de vârstă aș putea spune că nu este o problemă. Astfel, putem opera pacienți de 70, 80 chiar 80 plus. Frecvent avem pacienți tonici de 80 de ani care se hotărăsc să spună că a fost destul cât s-au chinuit și cât au șchiopătat și că vor să se bucure de calitatea vieții” a mai spus dr. Vlad Predescu.

Centrul de Excelență în Ortopedie și Traumatologie al Ponderas Academic Hospital ține pasul cu dezvoltarea tehnologică pentru a le oferi pacienților cele mai noi și inovative metode de tratament.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes