Bolnavii de cancer, victime colaterale ale măsurilor pentru gestionarea COVID-19

Situația pacienților cu cancer devine dramatică pe măsură ce apar noi măsuri luate de autorități cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului, dar și pentru a pregăti spitalele ]n vederea preluării unui număr de bolnavi în creștere. Ministerul Sănătății a anunțat că, de mâine, operațiile vor fi limitate doar la cazurile urgente, iar bolnavii din spitale care nu reprezintă urgențe sau investigații medicale stringente vor fi externați.

Pentru pacienții diagnosticați cu cancer care așteptau, zilele acestea, programarea pentru o intervenție chirurgicală, anunțul este cireașa de pe tort pentru că spitalele oricum limitaseră, cu până la 80 %, numărul de intervenții. Măsura fusese luată încă de săptămâna trecută, în acord cu un plan de măsuri transmis de la Cabinetul ministrului Sănătății.  

Documentul cerea directorilor de spitale să reducă ”cu până la 80 % intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile  sanitare cu paturi din centrele universitare și până la 50% față de luna februarie, activitatea din ambulatorii.” În aceeași adresă se arăta că ”această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru economia de resurse material și umane.” Măsura mai are ca scop și eliberarea locurilor disponibile în ATI, acolo unde sunt asigurate gărzi cu personal calificat, pentru ca, la nevoie, aceste spitale să preia pacienții, alții decât cei cu COVID-19, de la spitalele de boli infecțioase.

Surse medicale au declarat pentru medikatv.ro că, urmare a acestei adrese, aproape toate intervențiile chirurgicale au fost suspendate, iar medicii își reevaluează pacienții, cu o frecvență săptămânală, pentru a aprecia dacă se impun intervenții chirurgicale de urgență.

Medikatv.ro a contactat asociațiile pacienților bolnavi de cancer. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor  de Cancer a declarat că nu i-au fost semnalate situații critice ale unor pacienți care au nevoie de intervenții chirurgicale și nu pot beneficia de ele. În schimb, președintele FABC a semnalat modul în care au fost externați, fără nicio recomandare, pacienții cu cancer pulmonar aflați într-un pavilion de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”: ”În situații de pandemie, toate lumea se ascunde lăsând lucrurile nerezolvate. Managerii spitalelor trebuie să nu renunțe la tratarea pacienților prin externarea lor din spital. De la ”Marius Nasta” au fost externați pacienți cu cancer pulmonar, fără să fie redirecționați către alte unități. Li s-a spus doar să meargă la medicul curant să-și caute acolo rezolvare …Eu cred că e un mod de a acționa împotriva pacienților cu cancer și nu în sprijinul lor.” Redacția medikatv.ro a adresat o solicitare conducerii Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, dar directorul Beatrice Mahler nu a răspuns, până la ora publicării acestui material.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor  de Cancer,  Cezar Irimia, a comentat și imaginile apărute în spațiul public, filmate luni dimineața la Institutul Oncologic din Cluj, unde bolnavii de cancer care s-au prezentat la tratament, au fost ținuți la coadă, în afara clădirii, în vânt și ninsoare. ”Când noi am aflat, am trimis acolo un reprezentant al asociației…Pacienții care mai erau acolo au explicat că, în această dimineață, a fost mai puțin aglomerat decât în alte dăți. Erau foarte docili și au considerat că este firesc să treacă prin acest control epidemiologic (cauza formării cozilor) ca să nu expună nici personalul medical, nici pe ceilalți pacienți. Noi am constatat că erau ajutați de la intrare, cu completarea declarațiilor și până la evaluarea propriu-zisă, apoi introducerea în secții, pentru tratamente” a declarat Cezar Irimia.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes