La ce ar trebui să fie atenți bolnavii de tiroidă, vara

Tiroida este glanda care controlează tot corpul. Îmbolnăvirea tiroidei creează probleme majore, fiind responsabilă cu viteza de reacție a metabolismului uman. Căldura este un excitant al funcției tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu funcție hipertiroidiană.

Hipertiroidismul

Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci cand glanda tiroidă nu reusește să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz metabolismul este leneș, motiv pentru care funcțiile organismului sunt încetinite.

Hipotiroidismul este o boală des întalnita la noi in țară, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentând simptomele acestei afecțiuni, mai rar apare la persoanele tinere. La copii, aceasta afectiune se caracterizează printr-un retard de creștere și tulburări ale dezvoltării psihologice.

Temperaturile mari favorizează, umflarea picioarelor, chiar dacă nu temperatura este cauză directă a acestei afecțiuni, căldura excesivă accentuează dilatarea vaselor de sânge, principala cauză a picioarelor umflate (acest lucru se poate întâmpla numai dacă suferim de anumite afecțiuni). Edemele gambiere pot apare fie din cauze renale sau cardiace. Cele mai afectate, de temperaturile mari sunt persoanele supraponderale, cele cu insuficiența circulatorie periferica sau care sufera de o boala renala.

Când apare o schimbare inexplicabilâ a greutății corporale, o umflatură în gât, tulburări de ritm, stare de oboseală și depresivă, tulburări de somn, imsomni, iritabilitate, senzație de mai frig sau prea cald, caderea părului, piele uscată, furnicături in mâini, menstruații neregulate, slăbiciune musculară, afecțiuni oculare, toate aceste modificări pot proveni de la afecțiuni tiroidiene, semn al tulburărilor hormonale tiroidiene și este necesar să consultați de urgență un medic specialist endocrinolog.

În cazul hipertiroidismului, temperaturile înalte (canicula) și climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecțiunii. Acest lucru înseamnă tulburari cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilații, tulburări digestive, deshidratare și tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice, accentuarea tremurului mâinii, agitație, insomnie, scădere în greutate), se accentuează pe timp de caniculă, de aceea nu este indicat ca bolnavii  hipertiroidienii să meargă la mare și dacă merg trebue să-și amplifice terapia medicamentoasă prin mărirea dozei de medicamente.

Ți-ar putea plăcea
De interes