Cât de sănătoase sunt, de fapt, ouăle fierte?

Se apropie Sărbătorile Pascale și mesele vor abunda de ouă care mai de care mai colorate și mai frumos ornate. Dar oare sunt ouă fierte pe cât de frumoase, pe atât de sănătoase? Ce spun specialiștii?

Specialiștii spun că da, ouă fierte nu sunt doar gustoase și sățioase (iar de Paște frumos ornate), ci și sunt și bune pentru sănătate, indiferent dacă vorbim de copii, de adulți sau de vârstnici. Alături de lapte, ouăle conțin cea mai mare valoare biologică pentru proteine. Un ou are aproximativ 72 de calorii, 6 grame de proteine de înaltă calitate, 5 grame de grăsimi și 1,6 grame de grăsimi saturate, iar pe lângă toate acestea conțin și fier, vitamine, minerale și carotenoizi.

Oul este considerat a fi un aliment care conține proteine superioare. Acesta este bogat în colesterol bun, asigurând o parte considerabilă din grăsimile necesare pentru inimă și vasele sangvine. Consumul de ouă regulat, fără exces, poate preveni hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, bolile nervoase. Iar datorită aminoacizilor pe care îi conține, oul își aduce aportul în refacerea țesuturilor osoase și musculare și reglează nivelul de zahăr. Iar cireașa de pe tort este că oul ajută la arderea mai rapidă a caloriilor, ceea ce îl face un aliment obligatoriu în alimentația noastră dacă urmărim scopul să slăbim.

Iată mai multe exemple despre beneficiile pentru sănătate ale ouălor fierte:

Pierdere în greutate
Ouăle fierte tari sunt o sursă excelentă de proteine slabe. Acestea oferă rapid senzația de sațietate, fără să încarce cu prea multe calorii, ceea ce este perfect dacă vrei să slăbești.

Rezistența osoasă prenatală
Proteina din ouăle fierte, în combinație cu vitamina D, este ideală pentru dezvoltarea prenatală. Aceste elemente susțin dinții, oasele și creșterea bebelușului pe tot parcursul sarcinii.

Cresc colesterolul bun
Consumul de ouă duce la niveluri crescute de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), cunoscute și sub denumirea de colesterol bun. Persoanele care au niveluri mai mari de HDL au un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Potrivit unui studiu, consumul a două ouă pe zi timp de șase săptămâni le-a crescut participanților nivelul de HDL cu 10%.

Sursă de colină
Colina este importantă pentru întreținerea și creșterea celulară. În plus, chiar și dezvoltarea creierului și memoria pot fi îmbunătățite de conținutul de colină al ouălor.

Protecție pentru ochi
Luteina și zeaxantina, care se găsesc în ouăle fierte, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la menținerea sănătății ochilor, fiind benefice pentru reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară la nivelul ochilor. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, ideală pentru sănătatea ochilor.

Creșterea energiei mentale
Combinația de elemente sănătoase, cum ar fi proteinele și colina din ouăle fierte, ajută la punerea în funcțiune a creierului, mai ales dacă sunt consumate imediat după micul dejun.

Iată ce conţine un ou fiert:
– 77 de calorii;
– 0,6g de carbohidraţi;
– 5,3g de grăsimi totale;
– 2g de grăsimi mononesaturate;
– 1,6g de grăsimi saturate;
– 212mg de colesterol;
– 6,3g de proteine;
– 6% din necesarul zilnic de vitamina A;
– 15% din necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavină);
– 9% din necesarul zilnic de vitamina B12;
– 7% din necesarul zilnic de vitamina B5 (acid pantotenic);
– 9% din necesarul zilnic de fosfor;
– 27% din necesarul zilnic de colină;
– 22% din necesarul zilnic de seleniu.

Important de știut: Consumul ouălor fierte în exces poate duce la probleme de sănătate. Consumul de gălbenușuri ar trebui limitat la 5-7 pe săptămână, însă nu există dovezi prea multe cum că o cantitate mai mare ar fi dăunătoare. Ouăle sunt recomandate și pentru copii, întrucât calitățile lor nutriționale le asigură dezvoltarea armonioasă. Cu toate acestea, persoanele care suferă de diabet, au colesterolul ridicat sau prezintă diferite afecțiuni ale inimii, au voie sa consume doar două ouă pe săptămână. În cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 ouă pe săptămână, nu afectează cu nimic sănătatea, ci, dimpotrivă, oferă nutrienți de calitate.

De asemenea, e important de reținut că ouăle fierte au un termen de valabilitate mult mai mic decât ouăle crude. Prin fierberea lor, stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Nici nutriţioniştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, cu atât mai puţin dacă acestea nu au fost păstrate în frigider.

Așadar, oul fiert este o adevărată comoară pentru organism, dacă este consumat ținându-se cont anumite aspecte, cum ar fi cantitatea și prospețimea.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes