Câți oameni poate infecta un singur bolnav COVID. Dinamica transmiterii virusului, explicată de prof. dr. Adrian Streinu Cercel

Calculele matematice făcute de specialiști arată că rata de transmitere a noului coronavirus este în continuare ridicată în țara noastră, iar purtarea măștii de protecție este singurul mijloc prin care putem preveni pericolul infectării.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Medika Special” de la Medika TV, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat matematic modul în care se transmite noul coronavirus:

Oamenii trebuie să știe că de la o persoană care este infectată, în decurs de o serie de 4 zile, alte 3 persoane, minim 3 persoane de fapt, pot fi infectate. În următoarele 4 zile alte 3 persoane pot fi infectate. Și după un alt ciclu de 4 zile altele vor fi infectate, crescător. Practic se ajunge ca în decurs de 12 zile, de la o singură persoană vom avea minim 40 de persoane infectate”, a explicat specialistul.

Măsura cea mai eficientă pentru prevenirea infectării rămâne purtarea măștii de protecție și respectarea măsurilor de protecție sanitară. „Oamenii trebuie să înțeleagă că doar aceste măsuri ne pot ajuta. Masca este foarte importantă și ne poate ajuta să nu ne infectăm”, a spus dr. Gilda Popescu, medic primar pneumolog în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.

România are o rată scăzută a imunizării

Recomandările specialiștilor sunt cu atât mai importante cu cât rata imunizării populației este foarte scăzută. Primele rezultate ale studiului de seroprevalență derulat de Ministerul Sănătății arată că doar 4% din populația țării a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

S-a făcut un studiu de seroprevalență care tocmai asta a încercat să vizualizeze, care a fost circulația virusului în populația generală. 4% este extrem de puțin. Ceea ce înseamnă că 96% din populație este receptivă la infecție și de aici calculele pot să meargă în ce direcție dorim noi”, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes