Ce fel de durere trebuie să te trimită la reumatolog

Reumatismul este un termen generic în spatele căruia se ascund sute de afecțiuni frecvente la populația de vârstă adultă. Unul din doi adulți acuză, la un moment dat, în viață, o durere sau un alt simptom care conduce la diagnosticarea cu o boală reumatică. În registrul simptomelor care pot anunța debutul unei boli reumatice se înscriu durerile de articulații sau de mușchi care persistă, o stare de oboseală prelungită, rigiditatea matinală și depresia. Sesizate la timp și evaluate de un specialist reumatolog, aceste simptome pot conduce la diagnosticarea corectă și timpurie a unor afecțiuni reumatologice.

Conferențiar doctor Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog și președinte al Societății Române de Reumatologie, vede zilnic zeci de pacienți care vin să obțină un diagnostic corect și un tratament adecvat, la Centrul Clinic de Boli Reumatismale ”Ion Stoia” din București.”Un lucru de bun simț este ca atunci când o durere, fie ea de spate, de genunchi sau de călcâi, persistă mai mult de o săptămână, chiar dacă am folosit o pastilă de paracetamol și repausul și nu cedează, ar trebui să te sfătuiești cu un doctor. Drumurile pacientului trebuie să înceapă de la medicul de familie.”

Vreme de decenii, boala reumatică a fost generatoare de handicap și cauză majoră a pensionărilor anticipate. Statistic, la nivel european, bolile reumatice și cele musculo-scheletice sunt cea mai mare cauză de concediu medical din cauza dizabilității fizice. În România, 42 % dintre angajați acuză dureri de spate la locul de muncă, acesta fiind unul dintre cele mai ridicate procente în rândul țărilor europene. În ultimii ani, îmbunătățirea posibilităților de diagnosticare și a celor terapeutice, au condus la reducerea efectelor invalidante ale afecțiunilor reumatologice.

”Unul dintre progresele majore ale reumatologiei este faptul că evaluarea unei boli nu se mai limitează la descrierea pe care o face pacientul. De exemplu, în cazul poliartritei, se fac numărătorile articulare care ne arată câte articulații sunt dureroase și câte sunt tumefiate. Se fac analize de sânge care obiectivează gradul de inflamație. În baza acestor evaluări și a unor chestionare pe care le completează pacientul, doctorul trage o concluzie,dar nu una cantitativă, ci una numerică. Avem ceea ce se numesc indici compoziți rezultați din însumara diverșilor parametri individuali. Acești indici compoziți ne spun, cu obiectivitate mare, dacă evoluția unui pacient este mulțumitoare, dacă răspunsul la tratament este cel dorit sau dacă tratamentul trebuie modificat.” explică prof. dr. Cătălin Codreanu.

Progrese majore în tratamentul afecțiunilor reumatice au adus și terapiile țintite. ”Îmi fixez un obiectiv, o țintă de tratament după care adaptez terapia până când ating ținta. S-a observat, astfel, că aplicarea până și a unor terapii banale, cu costuri foarte mici, poate conduce la beneficii majore, în cadrul unui tratament țintit.” a mai detaliat președinteleSocietății Române de Reumatologie.

Detalii și un interviu amplu referitor la afecțiunile reumatologice în materialul de mai jos:

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+