Ce șanse au pacienții cu boli ereditare ale sângelui să aducă pe lume copii perfect sănătoși

Pacienții cu boli ale sângelui moștenite, așa cum sunt hemofilia, talasemia sau amiloidoza ereditară, au, grație progresului medicinei, șanse reale de a aduce pe lume copii perfect sănătoși și de a controla, încă de la momentul procreării, acest lucru. Dacă până în urmă cu câțiva ani, descoperirea mutațiilor genetice care provocau aceste afecțiuni se putea face, prin diagnostic prenatal care însemna un test în timpul sarcinii, cu probabilitatea de recomandare a întreruperii de sarcină, în prezent lucrurile stau cu totul diferit. Știind care este zestrea lor genetică, părinții pot recurge la fertilizarea in vitro și la o procedură numită PDG (diagnostic genetic preimplantatoriu).

Rezultatele testului permit diferențierea embrionilor care conțin mutația genetică de cei sănătoși. Practic, investigațiile de laborator stabilesc zestrea genetică a embrionilor ceea ce permite o selecție în urma căreia să fie implantați doar aceia care nu au gena patologică. Procedeul este disponibil și pentru pacienții din România, iar testele se fac în cadrul unor colaborări cu laboratoare acreditate din străinătate.

”Lucrurile s-au schimbat fantastic! Avem cupluri cu talasemie minoră, trebuie să îi ajuți cumva să devină părinți și aceasta este cea mai elegantă metodă de a-i ajuta.” a explicat prof. dr. Daniel Coriu directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni și vicepreședinte al Societății Române de Hematologie. Considerat unul dintre cei mai mari specialiști ai momentului din hematologia românească, profesorul Daniel Coriu vorbește, la Medika TV, despre patologiile hematologice și despre provocările pentru asigurarea unor condiții mai bune de tratament în România.

Prof. dr. Daniel Coriu este invitatul ediției din această săptămână a Jurnalului de Viață, emisiune ce poate fi urmărită sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00 și duminică, de la ora 21,00.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes