Cele mai pesimiste și cele mai optimiste scenarii luate în calcul de Organizația Mondială a Sănătății în cazul pandemiei

Agenția de știri Reuters a intrat în posesia unui document intern al Organizației Mondiale a Sănătății și publică, în exclusivitate, informații care până acum nu au fost făcute publice în legătură cu pandemia.

Astfel, potrivit documentului citat, OMS estimează că persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, vor avea nevoie de vaccinare anti-COVID anual, pentru a fi protejate în fața noilor variante ale coronavirusului care apar.

Problema e că nu se știe foarte clar care va fi cantitatea de vaccinuri ce va putea fi produsă de companiile farmaceutice ale căror seruri au deja autorizație de punere pe piață și sunt folosite în campaniile de vaccinare din întreaga lume.

Documentul citat de Reuters arată că se estimează o producție de circa 12 miliarde de doze pentru anul viitor, disponibile la nivel global. Asta înseamnă că se așteaptă o creștere cu un miliard de doze față de producția estimată pentru acest an.

Totuși, OMS are în vedere unele scenarii, care vizează probleme de producție, de reglementare și aprobare, care ar putea duce la o producție mai scăzută decât cea estimată. Scenariile ar urma să fie folosite pentru definirea strategiei de vaccinare la nivel global.

În scenariul cel mai negru e luată în calcul o producție de numai 6 miliarde de doze de vaccin pentru anul viitor, la jumătate față de estimări. Scenariul se poate complica și mai mult în cazul necesității efectuării unei a treia doze sau dacă timpul va dovedi că ceea ce se știe până acum nu e corect, și anume că durata de protecție oferită de vaccin e mai scurtă.

În scenariul cel mai optimist se ia în calcul posibilitatea ca în 2022 să fie puse pe piață 16 miliarde de vaccinuri. Scenariul include și varianta că vaccinurile oferă protecție îndelungată, inclusiv pentru tulpinile noi, fără să fie nevoie de a treia doză. În acest caz, cererea de vaccin la nivel global al fi satisfăcută.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes