Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, prezent vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din București pentru a dona sânge, a atras atenția asupra faptului că acesta își desfășoară activitatea într-o clădire cu risc seismic, anunțând totodată că au fost făcute demersuri pentru realizarea unei noi construcții.
“În București, să avem centru de transfuzii într-o clădire cu risc seismic, care de fapt e un fost bloc de locuințe, asta e complet inacceptabil. (…) Nu știu de ce nu s-a făcut nimic atâția ani, dar cu siguranță lucrul acesta trebuie să se schimbe. Dacă — Doamne ferește! — vine un cutremur în București, nu se poate ca Centrul de Transfuzii să fie într-o clădire cu risc seismic. (…) Avem deja selectat un loc. Terenul va fi transferat prin hotărâre de guvern de la Institutul “Hociotă” către Centrul de Transfuzii și va trebui construit un nou centru de transfuzii în București”, a precizat el.
Ministrul a adăugat că, după transferul terenului, construcția va putea fi realizată de către stat, dar că există și o a doua opțiune, care constă într-o colaborare cu o fundație sau organizație care să realizeze clădirea respectivă din bani privați, urmând să o doneze ulterior statului.
Vlad Voiculescu a declarat că a dorit să doneze sânge, deoarece e important ca fiecare dintre cei care au o stare de sănătate adecvată să facă acest lucru o dată pe an. El a adăugat că pentru a încuraja creșterea numărului de donatori ar fi necesară și o modificare a programului de lucru de la Centrul de Transfuzie.
“Ca de obicei, măsurile țin de oameni, de cum sunt plătiți, de programul de lucru. În cazul acesta specific, programul trebuie prelungit. Trebuie să poți să vii să donezi sânge și după-amiaza mai târziu. (…) Este o ordonanță de urgență… dar avem acea restricție legală despre care s-a tot vorbit: șase luni înainte de alegeri nu poți schimba chestiuni care țin de salarizare, de cheltuieli de personal. Dar o să facem asta imediat după alegeri. Modul în care gestionăm sângele trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern”, a spus el.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, dr. Doina Goșa, a declarat la rândul ei că numărul donatorilor de sânge nu este suficient pentru a asigura necesarul din spitale. În prezent, 1,7% dintre români sunt donatori de sânge.
“În București asigurăm 50-60% din necesarul de sânge, cu greu, și cu ajutorul centrelor limitrofe. În special, pacienții care au operații programate suferă pentru că ei sunt amânați, uneori și două-trei săptămâni de la donare, având în vedere că nu e sânge și trebuie să asigurăm urgențele”, a mai spus ea.
Doina Goșa a apreciat că, pentru a încuraja donarea de sânge, ar trebui realizate campanii periodice. În ce privește necesitatea realizării unui sediu nou pentru Centrul de Transfuzie, ea a declarat că actuala clădire este una veche, improprie activității.
“Nu permite circuite funcționale. Țevile se sparg și peste tot sunt inundații. Am încercat să renovăm centrul, dar acum nici nu se mai cunoaște că a fost renovat. E o clădire cu probleme”, a explicat ea.
Sursa: AGERPRES