Cercetarea românească obţine, an de an, rezultate, în ciuda dificultăţilor prin care trece

Cercetarea românească obţine, an de an, rezultate, în ciuda dificultăţilor prin care trece, a afirmat, joi, profesorul Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, în deschiderea celei de-al XIII-a ediţii a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal”.

“În ciuda dificultăţilor prin care trece cercetarea românească, a problemelor legate de finanţare, iată că, totuşi, an de an, continuă să se desfăşoare proiecte, continuă să se obţină rezultate, continuă parteneriatele cu echipe internaţionale foarte puternice, dintre care unele sunt prezente aici, şi de aceea, acest simpozion, conceput ca un eveniment de cercetare fundamentală al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, prezintă lucrări extrem de interesante”, a spus Popescu.

Academia de Ştiinţe Medicale împreună cu Fundaţia ‘Academician Nicolae Cajal’ şi Institutul de Virusologie ‘Şt. S. Nicolau’ organizează, joi, vineri şi sâmbătă, cea de-al XIII-a ediţie a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal”.

Desfăşurat în “Amfiteatrul I. H. Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, evenimentul oferă comunităţii medicale posibilitatea de a fructifica ocazia unei bune informări ştiinţifice având ca bază două teme: cercetarea translaţională cu accent pe noile progrese în terapiile celulare şi în oncogenomică’ şi actualităţi în virusologie cu accent pe aspectele particulare ale unor infecţii virale cu impact major pentru sănătatea publică cum ar fi epidemia de rujeolă din Romania, infecţia West Nile, hepatite virale, precum şi noi metode terapeutice şi profilactice în viroze.

La simpozion participă cercetători de la prestigioase institute de cercetare din Europa, SUA şi Israel, care-şi vor prezenta rezultatele cercetărilor, unele dintre acestea obţinute în echipe mixte împreună cu cercetătorii români.

“Aş începe poate cu temele de virusologie, pentru că academicianul Cajal a condus Institutul de Virusologie al Academiei Române, şi care sunt prezentate de echipa de acolo; sunt ultimele noutăţi legate de virusul HIV/SIDA, dar şi de altele. În afara acestei secţiuni de virusologie avem secţiunea translaţională, reprezentată de Centrul de la Fundeni şi de câţiva din distinşii oaspeţi de peste hotare. Un proiect interesant este acela care priveşte transdiferenţierea celulelor hepatice în celule secretante de insulină, ceea ce ar oferi o mare speranţă bolnavilor de diabet. Sunt cercetări în curs la Institutul Fundeni, sub conducerea doamnei profesor Sarah Ferber de la Sheba Medical Center din Tel Aviv, Israel”, a declarat Irinel Popescu pentru AGERPRES.

Printre temele care vor mai fi abordate, prof. Popescu le-a amintit pe cele legate de genetica cancerelor digestive, a cancerelor de pancreas şi a celui de ficat, precum şi teme legate de diabet şi de soluţii în prevenirea şi tratamentul acestei boli, de ateroscleroză.

În deschiderea evenimentului, personalitatea celui care a fost acad. Nicolae Cajal a fost evocată de preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, care l-a elogiat “pe cel căruia comunitatea medicală, dar şi Academia Română îi datorează atât de mult, colaborator şi demn urmaş al acad. Ştefan Nicolau, care şi-a înscris numele printre cei mai de seamă specialişti în domeniul virusologiei din România”.

Secretarul general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, a remarcat că Nicolae Cajal “face parte dintr-un lanţ uman de mare semnificaţie, ceea ce a conturat şi definit şcoala românească de virusologie”, reprezentată de Constantin Levaditi şi Ştefan S. Nicolau şi continuată cu “valoare ştiinţifică, eleganţă comportamentală şi caracter” de cel omagiat.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a afirmat că regretatul Nicolae Cajal a fost un mare “om al cetăţii” şi a elogiat “inteligenţa, capacitatea ştiinţifică excepţională şi umanismul” care l-au caracterizat, “un mare pedagog”, dar şi un parlamentar de la care a avut ce învăţa, aşa cum a recunoscut că şi-a propus să-i continue activitatea de preşedinte al FCER pe care acesta a desfăşurat-o în perioada 1994-2004.

Dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în Departamentul Sănătate Publică al Preşedinţiei României, a evocat “cu nostalgie” anii studenţiei, când a “avut ocazia de a descoperi tainele virusologiei de la însuşi profesorul Cajal”, de la care a învăţat că “în viaţă nu e suficient să fii un profesionist, ci trebuie să fii în primul rând om, să dai dovadă de compasiune, toleranţă, înţelepciune”.

Mesaje de salut au mai transmis Irina Cajal Marin, preşedintele Fundaţiei ‘Academician Nicolae Cajal’, Carmen Diaconu, directorul Institutului de Virusologie “Ştefan S. Nicolau”, Dan Duda, de la Massachusetts General Hospital, SUA şi Sarah Ferber, de la Sheba Medical Center din Tel Aviv, Israel.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea