CERCETĂTORII CHINEZI CONFIRMĂ! Observațiile specialiștilor români sunt corecte! Anticorpii dispar repede

Nivelul de anticorpi la persoanele vindecate  de COVID-19 a scăzut brusc în 2-3 trei luni după infecție, relevă un studiul realizat de cercetători din China. Situația e valabilă atât pentru persoanele care au fost asimptomatice, cât și pentru cei care au avut forme mai complicate de boală, transmite Reuters.

Cercetarea, publicată în Nature Medicine, evidențiază riscurile utilizării așa-numitelor „pașapoarte de imunitate” și susține utilizarea prelungită a intervențiilor de sănătate publică, precum distanțarea socială și izolarea grupurilor cu risc ridicat.

Cercetătorii au studiat 37 de pacienți simptomatici și 37 de pacienți asimptomatici și au  constatat că dintre cei care au fost pozitivi pentru prezența anticorpului IgG, unul dintre principalele tipuri de anticorpi induși după infecție, peste 90% au prezentat scăderi puternice în 2-3 luni.

Scăderea procentuală mediană a fost mai mare de 70% atât pentru pacienții simptomatici, cât și pentru cei asimptomatici.

Pentru neutralizarea anticorpilor serici, procentul median de scădere pentru persoanele simptomatice a fost de 11,7%, în timp ce pentru persoanele asimptomatice a fost de 8,3%.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Medicală Chongqing, o filială a Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Jin Dong-Yan, profesor de virologie la Universitatea din Hong Kong, care nu a făcut parte din grupul de cercetare, a declarat că studiul nu anulează posibilitatea ca alte părți ale sistemului imunitar să ofere protecție.

Studiul chinez vine să confirme ceea ce au constatat și specialiștii români în cazul unora dintre românii vindecați de COVID-19.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dr. Carmen Dorobăț, a relatat, la Medika TV, cazurile unor pacienți pe care i-a avut în grijă, care au avut așa-numite recăderi. Specialistul român s-a arătat îngrijorat cu privire la faptul că persoane care au trecut prin boală își pierd imunitatea, după cum au constat medicii.

Suntem extrem de nesiguri în ceea ce privește o protecție solidă după trecerea prin boală. Acești anticorpi pot fi trecători, după o anumită perioadă pot să dispară, cum se întâmplă și în cazul gripei și atunci apar recăderi. Am avut în clinică pacienți care au venit cu recăderi”, a spus dr. Carmen Dorobăț la Medika TV.

Detalii despre cazurile pacienților români și opinia medicului infecționist puteți găsi aici.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes