Pentru prima dată în România, reprezentanți ai fizioterapeuților din România și din Europa s-au reunit alături de decidenți, reprezentanți ai asociațiilor și societăților din domeniul medical, reprezentanții federațiilor sindicale din sănătate, beneficiari ai serviciilor de fizioterapie, asociații de pacienți și specialiști din domeniul sănătății, într-un eveniment-dezbatere dedicat rolului fizioterapiei în sănătatea publică.
Mesajul unitar transmis în cadrul dezbaterii deschise, găzduite de către Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) la Palatul Parlamentului este nevoia unei colaborări strânse între profesioniști, decidenți și pacienți pentru a construi un sistem de sănătate eficient, centrat pe nevoile reale ale oamenilor. Fizioterapia trebuie integrată strategic în acest sistem, pentru a oferi pacienților soluții reale de prevenție, recuperare și menținere a funcționalității.
Pacienții prezenți la dezbatere au evidențiat impactul major pe care fizioterapia îl are în viața lor, subliniind necesitatea informării mai bune a publicului despre beneficiile acestui domeniu. “Fizioterapia mi-a redat viața. Acum pot merge, pot fi mamă, pot fi bunică. Pot trăi”, a fost mărturia emoționantă a unei paciente.
Daniela Stanca, Președintele CFZRO, a declarat: „Fizioterapia este mai mult decât recuperare – este despre prevenție, calitate a vieții și sustenabilitate pentru sistemul medical. Este momentul să facem următorul pas: să ne asigurăm că fiecare pacient care are nevoie de servicii de fizioterapie va putea beneficia de aceste servicii repede și eficient. România are potențialul de adopta modele de succes și de a le transforma în soluții concrete pentru pacienți”.
Experții europeni prezenți la dezbatere au împărtășit modele de bune practici care ar putea fi implementate și în România, demonstrând că țările care investesc în fizioterapie reduc costurile sistemului de sănătate și îmbunătățesc recuperarea pacienților.
Esther-Mary D’Arcy, Președintele Regiunii Europa a World Physiotherapy a afirmat: “Profesia este reglementată la nivelul fiecărei țări din Uniunea Europeană, iar practicarea acesteia se bazează pe standarde unitare. Obiectivul nostru comun este să ne asigurăm că fiecare român are acces la fizioterapie, la fizioterapeuți – iar suportul asociațiilor de pacienți contribuie la recunoașterea importanței fizioterapiei și la promovarea beneficiilor pentru pacienți”.
Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai comisiilor parlamentare de specialitate au subliniat importanța unui cadru legislativ clar pentru a facilita accesul pacienților la fizioterapie.
Dl. Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat: „Fizioterapia este o profesie importantă din domeniul sănătății și fără fizioterapie am avea foarte mult de pierdut. Existența și funcționarea echipelor multidisciplinare în ceea ce înseamnă recuperarea unui pacient după o afecțiune este esențială pentru a avea rezultate bune și pentru a crește satisfacția pacientului. Este rolul nostru să gândim soluții, astfel încât fizioterapeuții să rămână implicați și să își facă treaba eficient, iar accesul pacienților să devină cât mai facil și, de ce nu, cât mai cunoscut potențialilor pacienți”.
Concluziile dezbaterii “Strategie și viziune europeană pentru sănătate durabilă” au confirmat un interes comun cu privire la importanța promovării beneficiilor fizioterapiei în România. Amintim că, recent, Parlamentul României a adoptat, cu o largă majoritate exprimată prin vot în plenul Camerei Deputaților, un proiect de lege care facilitează accesul pacienților la servicii de fizioterapie, contribuind la armonizarea legislației naționale și apropierea acesteia de modelul european.
CFZRO rămâne ferm angajat în promovarea importanței fizioterapiei și în sprijinirea dezvoltării profesiei, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune practici în domeniul sănătății.