Compartimentul de primire pacienți, care cuprinde un birou de internări pacienți cronici și sala de așteptare pacienți și aparținători, unde au fost efectuate multiple lucrări de reamenajare și reabilitare, a fost inaugurat luni la Institutul Clinic Fundeni.
Au fost delimitate și reamenajate intrări diferite pentru pacienții cronici care vin cu programare și a fost construit un spațiu amplu, care va conține pe lângă birourile de internare și un spațiu modern pentru așteptare.
Birourile de internări vor avea afișaj electronic, astfel încât să se evite aglomerația, statul în picioare și întârzieri în procesul de internare pentru pacienții aduși în regim de urgență, a fost reamenajată intrarea dinspre șoseaua Fundeni, unde pot parca ambulanțele și pacientul să aibă acces direct către camerele de gardă din clădirea A.
Proiectul s-a derulat pe parcursul unui an, iar valoarea investiției este de 3.000.000 lei, 80% din sumă provenind de la Ministerul Sănătății, iar 20% de la ONG-uri, persoane fizice și persoane juridice.
“Putem inaugura un nou concept — conceptul Fundeni—, care arată respect atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Dacă anul trecut pe vremea aceasta ne lăudam cu Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal care era la nivel european, anul acesta, la moment de bilanț, putem să vă spunem că am finalizat deja tot ce înseamnă prosectură și laboratoare anatomo-patologice, care sunt deja finisate, terminate la cheie, o secție de neurologie, pentru prima oară în istoria spitalului avem secție de recuperare medicală și secția de pre-transplant medular care este finalizată. Ce inaugurăm astăzi este un concept nou, acela prin care am delimitat foarte clar căile de acces în spital. Internarea de face cu bon de ordine cu afișaj electronic, pacienții stau pe scaun. Toate circuitele sunt separate, astfel încât arătăm că profilaxia infecțiilor nosocomiale este un principiu care trebuie respectat atât afară, cât și la noi”, a declarat, la inaugurare, managerul IC Fundeni, Carmen Orban.
Potrivit acesteia, timpul de așteptare a fost redus cu o oră, chiar două ore în anumite situații.
“Condițiile din spitale reprezintă unul dintre motivele de insecuritate și insatisfacție ale pacienților și totodată unul din motivele exodului personalului medical. Or infrastructura spitalicească de standard european reprezintă în cazul de față un element care vine să susțină elementul de creștere a performanței sistemului sanitar”, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun, care a felicitat conducerea IC Fundeni pentru lansarea conceptului “care corespunde obiectivului creșterii calității serviciilor medicale”.
Secretarul de stat în MS Corina Pop consideră că investiția vine în spiritul respectului față de pacient, dar și față de cadrele medicale care pot să lucreze în “condiții civilizate”. “Este un element important Planul național de control și de diminuare a infecțiilor nosocomiale. Investiția poate să facă parte din acest plan”, a spus secretarul de stat.
“IC Fundeni este cel mai mare spital din țară și era absolut normal să aibă un centru de primiri urgențe ca acesta. Cu acest centru și cu alte lucruri care s-au făcut în spital chiar începe să se vadă că pacientul ajunge în centrul sistemului și că toți actorii sunt sau ar trebui să fie interesați pentru binele pacientului. Să fie un pic mai bine”, a spus, la rândul său, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Sursa: AGERPRES