CONTROVERSE DIN LUMEA MEDICALĂ: Sunt probioticele utile în tratarea depresiei?

Ar putea medicamentele utilizate pentru tratarea afecțiunilor gastrice, precum probioticele, să ne scape de depresie? Răspunsul la această întrebare a stârnit numeroase controverse în lumea medicală, oamenii de știință căutând în prezent un răspuns care să le ofere o viziune mai clară.

Se știe destul de bine că între intenstine și creier există o legătură strânsă. Unele cercetări au scos la iveală faptul că afecțiuni digestive precum colonul iritabil sunt responsabile cu dezvoltarea unor afecțuni ca depresia sau anxietatea.

Tocmai de aceea oamenii de știință încearcă acum să afle dacă și medicamentele utilizate pentru tratarea afecțiunilor gastrice sunt utile în ceea ce privește afecțiunile mentale. Așa s-a creat o adevărată controversă în jurul probioticelor.

Probioticele ajută la reglarea tranzitului intestinal și sunt prescrise, de regulă, în terapia medicamentoasă cu antibiotice, pentru a proteja mucoasa stomacului de acțiunea directă a substanțelor pe care antibioticele le conțin. Concret, sunt considerate un fel de „pansament gastric”.

Începând din 2003 și până anul trecut, cercetătorii Universității Brighton și cei ai Spitalului Universitar Croydon, Marea Britanie, au analizat 71 de studii medicale potrivită cărora probioticele ar fi utile în tratarea depresiei. În schimb, profesorul de psihiatrie David Curtis, din cadrul College London, susține că probioticele nu pot avea acest efect. „Persoanele cu depresie ar trebui să solicite sfaturi medicale și să nu încerce să se trateze cu suplimente alimentare, care nu au un beneficiu dovedit” a declarat David Curtis, citat de CNN.

Probioticele au devenit mai populare, pe măsură ce cercetătorii au aflat mai multe despre rolul bacteriilor intestinale și modul în care acestea pot fi transformate astfel încât să ne ajute organismul.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes