Cum răspund medicii acuzațiilor profesorului Ștefan Bubenek: „Am putut să acoperim necesarul de Remdesivir”

Acuzațiile grave lansate de prof. dr. Ștefan Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, cu privire la lipsa antiviralului Remdesivir din spitalele românești au creat controverse în lumea medicală din România. Specialiștii susțin că argumentele renumitului medic se pot confirma doar pe jumătate.

Într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii „Medika Special” de la Medika TV, prof. dr. Ștefan Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, declara că: „din statistica noastră rezultă că în secțiile ATI există un număr mare de pacienți care s-au prăpădit sau s-au vindecat fără să primească nici un tratament antiviral, nici măcar cel care este obligatoriu prin ordinele de ministru. Vreau să știu dacă dl. dr. Marinescu știe cum se distribuie acele 30 de milioane de euro pe care Institutul Balș le-a primit pentru a achiziționa medicamente antivirale și a le distribui celorlalte spitale din România”, a deschis subiectul prof. dr. Șerban Bubenek.

Afirmațiile sale au lovit ca o undă de șoc întreaga lume medicală din țara noastră. Specialiști din cele mai mari spitale din România, care tratează pacienții bolnavi de COVID-19 folosind antiviralul Remdesivir, au avut opinii contrare celei pe care prof. dr. Ștefan Bubenek a lansat-o în spațiul public.

A venit un studiu clinic pentru 10 pacienți la Iași și am folosit Remdesivirul exclusiv în secții de ATI, conform normelor din studiul respectiv, la pacientul critic. Și, ulterior, am început să primim Remdesivir, prin referatele pe care le-am trimis către Ministerul Sănătății și trebuie să vă spun că am primit o dată în jur de 200 de doze, acum am primit pentru încă 9 pacienți, adică am putut să acoperim necesarul și trebuie să vă spun că nu am oferit acest medicament numai la pacientul critic. Probabil că domnul profesor se referă la zona Capitalei, unde fiind un număr mai mare de paturi de ATI și fluxul pacienților a crescut și ritmul în care, iată, suntem forțați să lucrăm în acest moment pentru zonele de terapie intensivă, aici probabil că au fost zone unde acest medicament a lipsit. Eu nu cunosc motivele pentru care domnul profesor subliniază că în anumite zone a lipsit”, a explicat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, la Medika TV.

În schimb, dozele de Remdesivir ajung din ce în ce mai greu la Timișoara, din cauza procedurilor prin care medicamentul este achiziționat în momentul de față. „Există discuții și de mai mult timp, ni s-a solicitat la nivelul Ministerului Sănătății necesarul de Remdesivir pe care țara noastră să-l solicite Comunității Europene, deoarece era un proiect în care Comunitatea Europeană licita pentru toate țările din UE Remdesivir, considerându-se că astfel se poate obține un preț mai bun și să se facă o licitație unitară. Această solicitare a venit din partea Organizației Mondiale a Sănătății, noi am dat necesarul, din păcate întârzie această licitație și până atunci se primesc sub formă de donație sau diferite forme acest medicament”, a declarat dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Virgil Musta a subliniat că un posibil efect al lipsei medicamentului din România ar fi și rezultatele slabe pe care compania producătoare le-a înregistrat în cadrul studiului clinic pe care l-a realizat în spitalele din țara noastră: „Și noi am primit acel studiu clinic pentru ATI pentru 10 pacienți, dar care, sincer să fiu, nu a avut eficiență extrem de bună, cred că a fost și motivul pentru care firma producătoare a acestui medicament a întrerupt continuarea studiului înainte de finalizare, pentru că nu erau rezultate bune. Medicamentul este mult mai eficient dacă se dă preventiv la formele medii, înainte de a ajunge în secțiile de ATI, unde de cele m ai multe ori, mecanismele patogenice care intervin și predomină și sunt foarte greu de oprit”, a explicat Virgil Musta.

Avertismentul lui Alexandru Rafila

În ciuda contradicțiilor referitoare la eficiența medicamentului, Remdesivir rămâne singurul antiviral folosit în terapia anti-COVID-19. Totuși, în perioada următoare achiziția medicamentului va fi extrem de dificilă, după cum a avertizat prof. dr. Alexandru Rafila: reprezentantul României la OMS: „Deja sunt peste 2500 de pacienți incluși în schemele de tratament furnizate de Comisia Europeană și după ce se livrează și a treia tranșă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm singuri. Va exista o competiție între țări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forță de negociere și de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuții în direcția acestui medicament”.

La începutul lunii august, Ministerul Sănătății a precizat printr-un comunicat de presă că România va beneficia de peste 25.000 de doze de Remdesivir în cadrul unui contract finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania producătoare.

Tags: , , , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes