Cum reacționează corpul nostru atunci când ne confruntăm cu o migrenă

De cele mai multe ori, durerile de cap sunt însoțite de o serie de modificări în organism. Medicii explică ce fenomene se petrec în corpul nostru atunci când ne confruntăm cu o migrenă.

Migrena este durerea de cap obișnuită pe care cu toții am resimțit-o cel puțin o dată în viață. Medicii sunt de părere că această stare nu ar trebui să ne îngrijoreze și explică modul în care ea se manifestă. „Este o durere care apare pe jumătate de cap și poate să-și schimbe localizarea, are un caracter pulsativ, o intensitate care crește treptat, putând să ajungă la intensități moderate și are o durată de ordinul orelor și zilelor„ a declarat dr. Irina Paraschiv Orban, medic neurolog, aflată în platoul Medika TV, la emisiunea TeleMedika, ediția de joi, 24 septembrie.

În momentul în care durerea de cap începe să se instaleze, ea declanșează o serie de modificări de dispoziție. Suntem afectați de lumină și de zgomotele din jur, resimțim anumite modificări în corp. Aceste modificări poartă denumirea de aură neurologică și trebuie analizate cu atenție. „Este asociată cu alte fenomene, precum fotofobia sau fonofobia, greață, vărsătură, și uneori poate fi asociată cu un fenomen neurologic care se numește aură. Aura este un fenomen care, fie apare înaintea declanșării durerii de cap, fie în timpul ei, cu o durată de până într-o oră, începe treptat și apoi se remite spontan. Aura poate fi sub forma unui fenomen luminos. De exemplu, cel mai caracteristic este un zig-zag luminos care survine înaintea durerii de cap sau poate fi sub forma unei întunecări a câmpului vizual și, mai rar, poate fi chiar cu amorțeala a unei părți a corpului, pe partea unde apare și durerea de cap” mai spune dr. Irina Paraschiv Orban.

Fenomenul aurei neurologice trebuie investigat atent de specialiști, deoarece poate ascunde probleme de sănătate grave precum accidentul ischeimc. „Pacienții sunt îngrijorați când se întâmplă așa și chiar trebuie să ne gândim la ceva mai rău, cum ar fi un accident ischemic tranzitoriu, până să rămânem pe ipoteza migrenei cu aură” a explicat dr. Irina Paraschiv Orban.

Cauzele care determină migrena pot fi multiple. Stresul, tulburările hormonale, lipsa unei alimentații corespunzătoare sau a hidratării, alcătuiesc tabloul care poate avea ca efect apariția unei migrene. „Consumul de alcool poate să declanșeze o migrenă, somnul prea puțin sau în exces, expunerea la stimuli luminoși. Dacă nu mâncăm o zi întreagă există riscul să provocăm migrena. Alimentele dulci pot să declanșeze migrena” a mai explicat dr. Irina Paraschiv Orban.

Pacienții care suferă de migrene au tendința de a dori să stea liniștiți, în spații întunecate. Cel mai eficient tratament împotriva migrenei este reprezentat de medicamentele care acționează împotriva durerilor.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+