Cum reacționezi la infecția cu noul coronavirus în funcție de grupa de sânge

Legătura dintre grupa de sânge și modul în care organismul uman reacționează la infecția cu noul coronavirus este sugerată de mai multe articole și studii apărute în ultima vreme. Cele mai valoroase informații, pe această temă, vin din spațiul asiatic, de la cercetătorii chinezi. Potrivit unui studiu al acestora, realizat pe 2200 de pacienți din Wuhan și Shenzen, cei mai sensibili la infecția cu SARS-CoV-2 sunt cei cu grupa de sânge A. La polul opus sunt purtătorii grupei 0, considerați cei mai rezistenți la infecție.

Studiul publicat pe platforma medRxiv, a arătat că majoritatea pacienţilor cu coronavirus din Wuhan (38%) au tipul de sânge A. Pe locul doi sunt pacienții cu grupa B în proporție de 26,4% , urmați de cei cu grupa de sânge 0 care au fost reprezentați în proporție de 25,8%. Cei mai puțini pacienți sunt cei cu grupa AB, dar ponderea lor trebuie raportată la numărul mic de locuitori din Wuhan cu această grupă sanguină. Doar 10 la sută din totalul pacienților au avut această grupă. Iată și distribuția grupelor de sânge ale locuitorilor din Wuhan, pe un eșantion de 3700 de persoane:

  • -grupa 0 -34%
  • -grupa A 32%
  • -grupa B 25%
  • -grupa AB 9%

Analizând situația infecțiilor cu noul coronavirus, pe un eșantion suplimentar de 398 de pacienți, autorii studiului au validat ipoteza că persoanele cu sânge din grupa A sunt cele mai sensibile la infecţia cu coronavirus.

Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes, coordonator în 2008 al unui studiu cu privire la rolul grupelor sanguine în transmiterea virusurilor din familia SARS, citat de Le Figaro, a explicat că rezistenţa variabilă ar fi determinată de anticorpi, aceste glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea şi neutralizarea agenţilor patogeni.

O persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B; cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp. Glicoproteinele pentru virusul SARS din 2003 şi pentru SARS-CoV-2 sunt foarte apropiate şi recunosc acelaşi receptor: enzima ACE2. Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului. Acesta din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta astfel aceeaşi etichetă ca aceasta. Astfel, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va purta şi el. “Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă. Cel puţin asta am arătat în cazul SARS, în 2003”, a adăugat Le Pendu. Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 sunt cumva vaccinate natural prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, cu excepţia situaţiei în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes