Cum recunoști un adolescent consumator de droguri? Semne și simptome care-i pot alerta pe părinți

Consumul de droguri în rândul adolescenților este o problemă delicată în România. Zeci de cazuri ajung la spital din cauza stupefiantelor. Specialiștii susțin faptul că prevenția poate fi făcută în familie. Tot ce trebuie să facă părinții este să fie atenți la modificările de comportament ale copiilor.

„Primul semn pe care l-aș vedea eu este scăderea performanței școlare. În momentul în care sună profesorii de la școală că elevul nu-și mai face temele, că nu mai vine la meditații, că întârzie la școală, ceva se întâmplă acolo” explică Eduard Bondoc, psiholog clinican și Doctor în Medicină.

Există și modificări fiziologice pe care părinții trebuie să le observe. De exemplu, este vorba despre dilatarea pupilelor, fenomen care apare în cazul adolescenților care consumă droguri.

„După care ne uităm foarte rapid și adânc în ochii lui. În momentul în care a început să ia droguri pupilele se dilată și această mediază durează destul. Am văzut că majoritatea sunt foarte isteți se duc la farmacie și-și iau picături de ochi care să mascheze această mediază. Ce caută picăturile de ochi în ghiozdanul unui adolescent, care nu are probleme cu vederea? Este un semn mare de întrebare” mai spune psihologul Eduard Bondoc.

Totodată interesul scăzut pentru aspectul fizic și igiena personală reprezintă o modificare comportamentală care părinților ar trebui să le dea de gândit că ceva se petrece cu copilul lor.

„Fetele care erau foarte atente cu igiena și aspectul lor acum nu se mai îngrijesc.  Se îmbracă în aceleași haine, nu-și mai îngrijesc părul, nu se mai machiază. Iarăși este un semn de întrebare. O vede mama, o vede tata, este imposibil să nu-ți dai seama” mai spune psihologul clinician Eduard Bondoc.

Ți-ar putea plăcea