Cum se explică numărul mare de decese înregistrate în România în 2020

Institutul Național de Statistică a făcut publice, recent, date cu privire la mișcarea naturală a populației, din care reiese că în toamna anului trecut s-au înregistrat la nivelul întregii țări foarte multe decese. Per ansamblu, întregul an 2020 a înregistrat o creștere a deceselor. Specialiștii sugerează că această creștere spectaculoasă a numărului românilor care au murit anul trecut ar putea arăta, în realitate, că este vorba despre persoane afectate de COVID-19. Practic, în perioada iunie – decembrie s-a înregistrat un număr dublu de decese decât cele atribuite oficial infecției cu noul coronavirus.

Cunoscutul cercetător Octavian Jurma sugerează, într-o postare pe Facebook, că numărul deceselor reprezintă o consecință a măsurilor relaxate din țara noastră, în comparative cu alte țări ale Uniunii Europene.

Încerc de mai multe zile sa exprim în cuvinte semnificația acestui grafic și mi se pune un nod în gât și plumb în mâini. Bilanțul final este de aproape 3 ori mai mare decât prognoza mea pesimista ca vom depăși totalul de 15,000 de decese dacă nu vom intra in carantina la finalul lunii octombrie.

Cum poți explica sau justifica 42,000 de morti, de ce “nu ne-am putut permite” sa ii salvam? Întrebări la care istoria va da poate răspuns…


Indiferent de consecințe, este aproape exclus prin consensul politic validat electoral sa mai avem vreodată carantina in Romania in aceasta pandemie. De aceea, pentru valul următor care va veni cu certitudine la fel de mare ca cel prin care am trecut, tot ce pot spune acum in concluzie si in perspectiva este:

a) Pandemie + Carantină = vieți salvate (mii de vieti salvate)

b) Pandemie + Relaxare = vieți pierdute (zeci de mii de vieti pierdute)

In primul val rațiunea a învins pandemia, in al doilea pandemia a învins rațiunea.

Orice alt comentariu din parte mea este de prisos
”, a scris dr. Octavian Jurma pe Facebook.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+