De 75 de ani, sănătatea globală este sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății. 7 aprilie, data la care se sărbătorește Ziua mondială a sănătății

În anul 1948, pe data 7 aprilie, a intrat în vigoare Convenția Organizației Mondiale a Sănătății, un tratat încheiat între statele lumii, prin care se recunoștea că sănătatea nu este un drept fundamental al omului ci un drept fundamental pentru pace și securitate. Prin același act lua naștere și Organizația Mondială a Sănătății.

În 2023, se împlinesc 75 de ani de la înființarea Organziației Mondiale a sănătății, instituție a Națiunilor Unite ce are rolul de a coordona situația sănătății populațiilor pe întreg globul. Prioritățile actuale ale OMS vizează bolile transmisibile precum HIV/SIDA, Ebola, malaria sau COVID-19.

În ultimii 70 de ani, s-au înregistrat progrese extraordinare în protejarea oamenilor în faţa bolilor şi a distrugerilor, prin eradicarea variolei, reducerea incidenţei poliomielitei cu 99%, imunizarea copiilor, scăderea mortalităţii materne şi îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării pentru alte milioane.

Anul acesta, manifestările dedicate Zilei mondiale a sănătății s-au desfășurat sub tema „Health for all” (sănătate pentru toți) și au inclus o serie de mesaje subliminale esențiale prin care s-au evidențiat necesitatea sporirii accesului la servicii medicale pe glob. Astfel, 30% din populația globală încă nu are acces la servicii medicale de bază. Mai mult, două miliarde de oameni cheltuie mulți bani pentru servicii de sănătate, confruntându-se cu inegalități majore, cei mai afectați fiind oamenii care trăiesc în medii vulnerabile.

În ultimii cinci ani, OMS a investit în ştiinţă şi sănătate digitală, creând o divizie de ştiinţă condusă de primul om de ştiinţă şef al organizaţiei.

 

Categorii: Breaking Medika, Stil de viață, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+