De ce nu ar trebui să fim îngrijorați de apariția tulpinii indiene pe teritoriul României. Specialist: “India s-a relaxat prea devreme și acum plătește prețul”

Confirmarea primului caz de infectare cu tulpina indiană a noului coronavirus, alta decât cea care face ravagii în India, a stârnit îngrijorarea în rândul populației.

După tulpinile britanică, sud-africană și braziliană,m aceasta este cea de-a patra mutație mai virulentă care a fost secvențiată și pe teritoriul țării noastre.

Încă nu se știu prea multe despre tulpina indiană, se fac în continuare cercetări, dar pare că ar fi mai virulentă, iar dubla mutație ar face-o mai periculoasă inclusiv în cazul persoanelor vaccinate.

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie și genetică moleculară, spune însă că nu avem motive să fim îngrijorați de acest prim caz secvențiat în țara noastră și izolat. Specialistul spune că nu există, pentru moment, indicii că tulpina indiană este responsabilă pentru situația Indiei, iar criza majoră sanitară cu care se confruntă în prezent această țară nu este altceva decât rezultatul unei relaxări care a venit prea devreme.

Prezența unui caz de infectare cu tulpina indiană pe teritoriul României nu trebuie să ne îngrijoreze. Ceea ce vedem în India vine pe fondul unei relaxări în care nu s-a mai păstrat nici o măsură de siguranță. Iar imaginile pe care le vedem sunt echivalentul a ceea ce am văzut, de fapt, la începutul pandemiei, în Spania sau Italia. India s-a relaxat mult prea devreme și acum plătește prețul”,  a spus dr. Radu Ciornei la Medika TV.

Pe de altă parte, specialistul a explicat că persoanele vaccinate au imunitate și în fața acestei tulpini, chiar dacă ar putea fi nevoie de un titru mai mare de anticorpi, care se obține, de pildă, printr-o a treia doză inoculată.

Nu este o mutație prin care se pierde efectul total al anticorpilor. Nu există certitudini, sunt mai multe teste în derulare, dar lucrurile nu par să fie chiar atât de grave. E posibil însă, exact ca în cazul variantei sud-africane, să avem nevoie de un titru ceva mai mare de anticorpi pentru a fi 100% eficienți anticorpii împotriva virusului. Vaccinarea e singurul lucru care e super-puterea noastră”,  a mai spus, la Medika TV, cercetătorul Radu Ciornei.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes