De ce sunt bărbații mai predispuși la apnee în somn decât femeile. Afecțiunea are și tratament

Tratată cu indiferență de foarte mulți dintre pacienți, apneea în somn reprezintă o problemă medicală serioasă. Ea poate fi un simptom care declanșează boli grave.

Apneea în somn este descrisă de medici ca fiind oprirea respirației în timp ce dormim. Ea apare în urma relaxării mușchilor faringieni din spate și părțile laterale ale gâtului, astfel că atunci când dormim respirația este blocată pentru câteva secunde. În momentul în care are loc acest fenomen, creierul sesizează lipsa de oxigen din sânge și trage un semnal de alarmă, persoana care suferă de apnee trezindu-se instantaneu.

În ultimii ani, s-au făcut numeroase studii cu privire la factorii care favorizează apariția apneei în somn. Oamenii de știință au creionat și un profil al pacientului care suferă de această afecțiune. Se pare că cei mai mulți pacienți sunt bărbați trecuți de prima tinerețe, supraponderali și fumători.

Cele mai multe persoane care suferă de apnee sunt bărbații peste 45 de ani, supraponderali și care au și o predispoziție către hipertensiune arterială” a explicat pentru Medika Tv, dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL și somnologie.

De asemenea, construcția anatomică a corpului poate fi considerată un factor care declanșează apariția apneei în somn. „În această categorie intră pacienții care au gâtul foarte gros sau care au depunere de țestut adipos la nivel gâtului, ei sunt la risc. La fel se întâmplă și cu cei care au amigdale mari sau țesut redundant la nivelul gâtului, adică au vălul palatin foarte mare sau foarte crescut. O problemă apare și la cei cu deviație de sept și nu respiră foarte bine. Având o respirație deficitară pe nas apar tot felul de probleme de respirație în timpul somnului” a precizat dr. Ioan Bulescu.

Tratamentul apneei în somn

Există mai multe terapii prin care efectele apneei în somn pot fi ameliorate. Cea mai comună dintre ele este terapia CPAP, care constă în folosirea unui aparat pe timp de noapte care introduce aer în căile nazale cu presiune pozitivă, la același nivel atât în timpul inspirației, cât și în cel al expirației.

Totodată, poate fi folosit și tratamentul chirurgical. El se aplică persoanelor care suferă de claustrofobie sau care călătoresc mult și nu pot utiliza aparatul care-i ajută să respire în somn. De asemenea, intervențiile chirurgicale sunt recomandate și în cazul persoanelor ale căror amigdale le obstrucționează spațiul respirator sau suferă de deviație de sept.

Tratarea apneei în somn este foarte importantă deoarece, din cauza acestui fenomen, pacienții nu se pot odihni foarte bine, iar în lipsa unui somn liniștit performanțele lor scad pe timpul zilei. De asemenea, apneea în somn este factor declanșator al bolilor cardiace.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes