De gardă în spitalele românești. Medicii sunt tot mai epuizați și prost plătiți 

Într-un sistem medical care-și lasă specialiștii să muncească până la epuizare, așa cum este cel din România, nu-i de mirare că medici vor să renunțe la gărzi. S-a întâmplat la Brașov și Târgu Mureș, iar situația se poate întâmpla oricând, în orice spital românesc. Legislația și indiferența autorităților sunt principalii factori care generează acest fenomen pe care pacienții îl resimt din ce în ce mai tare. 

Eugenia Foarfecă, realizatorul emisiunii „Sistemul Medical”, cel mai amplu talk-show pe probleme medicale care analizează sănătatea din România, a discutat cu invitații săi despre modalitatea în care se efectuează gărzi în spitalele din țara noastră. Răpuși de epuizare și prost plătiți, medicii au ajuns să renunțe la a mai face gărzi, iar cazuri precum cel de la spitalele din Brașov și Târgu Jiu se pot întâmpla oriunde, în orice moment. 

De ce s-a ajuns la această situație? Medicul primar ORL, Marian Stamate, din cadrul Spitalului Clinic Colțea, din Capitală, a explicat faptul că principalul motiv este proasta finanțare a liniilor de gardă. „Medicii pleacă din gărzi, pentru că medicii trebuie plătiți ca să facă acele gărzi. La ora actuală, sporul de gardă este calculat la nivelul salarial din anul 2017. Orice cetățean român atunci când merge la piață, plătește la prețurile actuale. Dacă guvernanții nu înțeleg asta, o să avem situațiile cu care ne confruntăm deja și ele se vor agrava” a explicat specialistul. 

Specialistul a atras atenția cu privire la faptul că deși multe spitale susțin că au medici suficienți pentru a face gărzi, situația nu reflectă însă realitatea. „Sunt spitale care deși aparent au numărul de linii de gardă acoperite cu numărul de medici, de fapt este o păcăleală. Medicii cu experiență au ieșit din gărzi și au intrat medicii rezidenți sau medici care abia au ajuns specialiști și care au o experiență limitată sau  aproape de zero. Ori activitatea medicală în gardă este cea mai dificilă pe care o poate exercita un medic.Nu veți mai găsi medici la camera de gardă, iar dacă vor fi vor fi fără experiență. Nu veți putea rezolva această problemă dumneavoastră pacienții, decât dacă veți deveni partenerii medicilor” a precizat dr. Marian Stamate. 

Iar lipsa banilor este completată de epuizarea profesională, care apare după ore nesfărșite de gărzi. „Burnout-ul medical este devastator și avem de a face și cu migrația internă. Medici pleacă în privat, pentru că banii pe care îi câștigă pe o gardă, într-o săptămână, îi câștigă într-o oră, o oră și jumătate în privat și dumneavoastră va trebui să mergeți acolo. Spitalele nu au gărzi în mediul privat, iar dacă au le efectuează la niște tarife prohibitive. Soluția este să avem medici în spitalele publice” a mai spus dr. Marian Stamate. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes