DR. CRISTIAN ANDREI: Când și cum începi să vorbești cu copilul despre sex (VIDEO)

Este nevoie de educație sexuală în școli? E o întrebare care a generat multiple opinii pro și contra în ultima perioadă, aceasta fiind o temă actuală date fiind propunerile legislative discutate în prezent.

Cele mai aprinse discuții le-a generat chiar formularea “educație sexuală”, despre care medicul primar psihiatru Cristian Andrei a recunoscut, la Medika TV, că nu este tocmai fericită. Indiferent cum s-ar numi, e necesar ca un copil să aibă noțiuni care țin de propriu corp și de diferențele dintre sexe încă din primii ani de viață.

Psihiatrul Cristian Andrei spune că momentul cel mai potrivit pentru ca părinții să poarte discuții cu copiii lor pe teme sexuale e atunci când cei mici sunt interesați de subiect. De pildă, primele noțiuni despre propriul corp trebuie să le învețe încă din primii ani de viață.

La fel cum copiii trec prin diferite etape de dezvoltare, așa și informațiile pe care le primesc trebuie să avanseze și să fie în concordanță cu vârsta. Dacă la grădiniță află primele noțiuni despre diferențele dintre sexe, la vârsta de 9-10 ani poate învăța despre funcțiile corpului. Părinții nu trebuie să fie îngrijorați, pentru că “sexualitatea e în capul adulților, nu în capul copiilor”, după cum explică dr. Cristian Andrei.

Pe de altă parte, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți susține educația sexuală, dar numai de la gimnaziu.

Este nevoie de educație sexuală, făcută de profesioniști, la vârste corespunzătoare, în baza acordului părintelui. Începând de la clasa a V-a să vină psihologi, medici, asistenți de la cabinete de planning familial să vorbească cu acești copii. E un subiect tabu în unele familii când vorbim despre educația sexuală. Dar sub nici o formă nu putem vorbi la ciclul primar decât despre cunoașterea corpului, igienă și așa mai departe. Dar din ciclul gimnazial putem vorbi de prevenție, inclusiv de împiedicarea bolilor cu transmitere sexuală, putem vorbi de anatomie, de aparatul reproducător.  Suntem de acord cu un modul în cadrul disciplinei Educație pentru Sănătate , educație pentru viață, cum o fi ea numită, începând cu ciclul gimnazial, gândite și făcut de profesioniști și predat de profesioniști”, a declarat, la Medika TV, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes