Dr. Grasu, avertisment către guvernanți: ”Suntem într-o bătălie mondială pe materiale. Trebuie produse în România!”

Invitat joi seara la Medika Special, medicul Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România a lansat un apel către guvernanți pentru a asigura surse de aprovizionare cu materiale și echipamente medicale. Apelul a fost în același ton cu Campania ”Români pentru români” , lansată de Medika TV, pentru a sprijini producția internă, așa cum fac numeroase alte țări, în momentul de față:

”Materiale de protecție mai avem, dar nu suficiente, trăim cu teama permanent că se vor epuiza și încercăm să găsim surse de aprovizionare. Nici nu ne mai gândim la preț, ci să identificăm furnizori. Cred că Ministerul Economiei și cel al Afacerilor Externe, prin atașații comerciali, ar trebui să facă eforturi uriașe să descopere posibilități de a mai cumpăra câte ceva. Trebuie să ne fie clar că suntem într-o bătălie pe materiale, la nivel mondial. Pe de altă parte, România are resurse să producă, iar românii se dovedesc extrem de dornici de a ajuta, de a face ceva concret. Știu, în momentul ăsta, un grup de oameni de afaceri care au strâns 1600 de croitori care așteaptă doar o validare a tipului de material necesar ca să înceapă să producă măști și combinezoane. Pot produce între 16 000 și 100 000 de combinezoane, zilnic. Așteaptă de câteva zile, am găsit cu ajutorul domnului rector Mihnea Costoiu, de la Universitatea Politehnică București, un laborator care face teste pe material. Nu poți să produci în orice condiții, trebuie să ai standard și un aviz.”

Medicul Cristian Grasu a explicat și strategia serviciilor de ambulanță de a-și gestiona eficient consumul de resurse, în această perioadă: ”Problema noastră este să acoperim această nevoie cu capacitățile pe care le avem. Adică să nu avem pierderi de genul pe care le-am avut prin izolarea sau carantinarea unor angajați. Avem nevoie, în primul rând de material, de buget, de o logistică corectă, să fim siguri că aprovizionarea va fi ritmică și suficientă. Ideea de fond este să avem aceste capacitate în România și apelul către guvernanți este să deschidă ușile către inițiativele locale ca să găsim aici ceea ce avem nevoie.”

O mare temere este legată și de resursele umane pe care le vor avea la dispoziție serviciile de ambulanță. Medicul Alis Grasu, șefa Serviciului de Ambulanță București-Ilfov a declarat la Medika TV că are zeci de colegi în izolare și 3 confirmați cu COVID-19 : ”Avem 35 de persoane în izolare și 3 persoane confirmate pozitiv cu COVID-19. Avem și 6 angajați ieșiți din izolare, așteptăm alți 12…Nu ne-a fost ușor să înlocuim aceste persoane, dar am reușit să-i suplinim cu alți colegi care au venit în regim de gardă și am păstrat constantă capacitatea de intervenție…”

În condițiile în care numărul de apeluri a crescut, în medie cu 30 %, pentru că foarte mulți români speră că dacă vor suna la Ambulanță vor fi testați gratuit, responsabilii din sistem fac un apel la cetățeni să fie responsabili atunci când sună la 112 și cheamă ambulanța. Pe de o parte, li se cere românilor să fie sinceri și să nu îi expună pe medici și ambulanțieri riscului de infectare cu noul coronavirus pentru că acest lucru amenință însăși funcționarea acestor servicii medicale de urgență: ”Toată lumea trebuie să înțeleagă că fiecare asistent, care este scos din program, din diverse motive, înseamnă că cel puțin 7 dintre cei care cheamă ambulanța nu vor mai putea primi, în timp util, servicii medicale de urgență. Pentru că, în medie, pe tură, un echipaj ajunge la 7 până la 9 pacienți.” a mai declarat dr. Cristian Grasu. Pe de altă parte, apelul este Acela ca pacienții să nu încerce să înlocuiască drumul la medicul de familie cu un apel la 112 pentru că, în acest fel, supraaglomerează serviciul de urgență inutil.

Categorii: Eveniment, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+